Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, την οποία πάλι δεν κατονόμασε αλλά «φωτογράφισε» με ξεκάθαρο τρόπο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της και την επιβολή ενός ιστορικού αναθεωρητισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας πώς η λύση των δύο χωρών στη Μεγαλόννησο δεν είναι αποδεκτή.
Κάλεσε, μάλιστα, τους γερουσιαστές και βουλευτές να μην συναινέσουν-εγκρίνουν αμυντικές συμφωνίες που έχουν ως εταίρο την Τουρκία, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στην πρόσφατη παραίνεση εκ μέρους του Λευκού Οίκου-όπως υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ- να εγκριθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και η πώληση εξοπλιστικού πακέτου στην Αγκυρα.
Ο πρωθυπουργός υπερθερμάτισε για την Ουκρανία, μιλώντας με σκληρά λόγια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε αυταρχικό ηγέτη. Οι αναφορές του για την Ουκρανία, έτυχαν θερμής υποδοχής από τα μέλη του Κογκρέσου, με τον οποίο Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως «δεν με έχουν χειροκροτήσει έτσι στο ελληνικό κοινοβούλιο». Παράλληλα αναφέρθηκε στον κομβικό ενεργειακό ρόλο που μπορεί διαδραματίσει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την ομιλία του πρωθυπουργού, του πρώτου Ελληνα που μίλησε στο Κογκρέσο, δεν έλειψαν οι ιστορικές αναφορές για τη κοινή πορεία και τα ιδεώδη που ενώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ
Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.
Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.
Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:
Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός - Μην ξεχνάτε την παράνομη κατοχή της Κύπρου
Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.
Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:
Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:
Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.