Τράπεζες

Μoody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών συστημικών τραπεζών


Νέα επιδοκιμασία, σε διεθνές επίπεδο, για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν να απομειώσουν τα «κόκκινα» ανοίγματα και  να βρίσκονται σε πορεία εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το outlook  τους (προοπτικές).

Συγκεκριμένα η αξιολόγηση των Alpha Bank, Εθνική και Eurobanκ αναβαθμίστηκε στο Β2 από Caa1 και της Πειραιώς διαμορφώνεται πλέον στο Β3 από το Caa2.

Όπως επισημαίνει o Moody’s στη σχετική ανακοίνωση «η αναβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, πηγάζει κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας και της φερεγγυότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στα BCA τους».

Σ’ ό,τι αφορά στο θετικό outlook των τεσσάρων τραπεζών, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι «αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ανάλυσή του, o Μoody’s, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική πορεία που διαγράφει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανότατα θα αυξηθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2021 και 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες στις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια τους και να στηρίξουν τα έσοδά τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης