Θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία συνολικά, χαρακτηρίζει η, συνήθως αυστηρή, Moody’s το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι κατ΄ αρχήν οι θεσμοί θα αποδεσμεύσουν τη δόση, συνολικού ύψους 974 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο και για την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ.
Αμφότερα τα βήματα θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, τονίζει η Moody’s, σε μία έκθεσή της η οποία αναμένεται να δώσει τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης των 974 εκατ. ευρώ, προς την Ελλάδα, αλλά αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ήδη η Κομισιόν με τη χθεσινή έκθεσή της άναψε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης, ενώ περιέχει και ιδιαίτερα θετικές αναφορές για την πρόοδο της Ελλάδας, σε ότι αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Επίσης η έκθεση της Moody’s που αποτυπώνει τις απόψεις των ξένων οίκων, προμηνύει και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s στις 26 Απριλίου.
Αναλυτικότερα η Moody’s διατυπώνει την εκτίμησή της ότι οι θεσμοί θα αποδεσμεύσουν το περίπου 1 δισ. ευρώ για τα μέτρα εξυπηρέτησης χρέους.
Όπως τονίζει, παράλληλα μπορεί να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εξόφληση τμήματος από τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, προσφέροντας την εξαίρεση από την υποχρέωση να πληρωθεί κατ’ αναλογία ο EFSF, κάτι που έγινε παλαιότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αμφότερα τα βήματα θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτιμά ότι είναι πιστωτικά θετικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνει δε ότι, θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας, γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η Moody’s υπογραμμίζει ότι, τα στεγαστικά είναι η κατηγορία δανείων με την καλύτερη απόδοση στη χώρα, με τα NPEs σε αυτή την κατηγορία σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σε άλλους τύπους δανείων. Ωστόσο, προσθέτει ότι, αποτελούν το 1/3 του συνόλου των προβληματικών δανείων και είναι τα πλέον δύσκολα σε αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το 31% των δανειοληπτών έχουν αιτηθεί προστασία υπό το νόμο Κατσέλη.
Έτσι, εξηγεί, με τον τρόπο αυτό προστάτευσαν την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό, ενώ οι υποθέσεις θα παραμείνουν για χρόνια σε αναμονή μέχρι να εκδικαστούν. Ταυτόχρονα, όμως, οι τράπεζες έχουν μηδενική έως ελάχιστη επιρροή σε αυτές τις υποθέσεις, πολλές από τις οποίες, «αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές». Αυτή η κατάσταση οδήγησε και σε αναθεώρηση του πλαισίου, αναφέρει ο ξένος οίκος.
Στην έκθεση διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο νέος νόμος να αποθαρρύνει στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να πιέσουν για αναδιάρθρωση δανείων που κατέχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους.
Επιπλέον, για περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή, το δημόσιο θα βοηθήσει προκειμένου οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες.
Η πρόκληση του μηδενισμού του ELA
Σε άλλο report η Moody’s επισημαίνει ότι με την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα της χρηματοδότησής τους.
Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρόμοιο, θυμίζει ο Moody's, είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, τονίζει, ότι η απεξάρτηση από τον ELA θα συμβάλλει ευρύτερα στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.