Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπέρανε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, όπως και τιγραίοι αντάρτες, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της πολυαίμακτης ένοπλης σύρραξης στην πολιτεία Τιγκράι, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ημέρες μετά την επίσκεψή του στο κράτος της Αφρικής.
«Πολλές από τις ενέργειες αυτές δεν διαπράχθηκαν κατά τύχη, δεν ήταν έμμεση συνέπεια του πολέμου. Ήταν υπολογισμένες κι εσκεμμένες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον Τύπο με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του διεξήγαγαν «έρευνα σε βάθος» για τα γεγονότα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου από «όλα» τα μέρη που ενεπλάκησαν στον πόλεμο στην Τιγκράι, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων από τη γειτονική πολιτεία Αμχάρα.
Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε επίσης σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις της Αιθιοπίας, αυτές της Ερυθραίας και αυτές από την Αμχάρα, αλλά χωρίς να προσάψει τέτοιας φύσης εγκλήματα στους αντάρτες στην Τιγκράι.
«Καλούμε τις κυβερνήσεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, καθώς και το TPLF (σ.σ. Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι, η παράταξη των ανταρτών) να εγγυηθούν πως οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.
«Η σύρραξη στη βόρεια Αιθιοπία ήταν καταστροφική. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν. Γυναίκες και κορίτσια υποβλήθηκαν σε αδιανόητη σεξουαλική βία. Χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαναγκαστικά. Ολόκληρες κοινότητες έγιναν στόχος εξαιτίας της εθνότητάς τους», συνέχισε.
Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων του πολέμου στην Τιγκράι και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις. Η Ουάσιγκτον υπολογίζει πως σκοτώθηκαν κάπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Στην επίσκεψή του στην Αντίς Αμπέμπα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπλίνκεν δεν μίλησε ρητά για εγκλήματα πολέμου, ούτε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απηύθυνε έκκληση για «συμφιλίωση» και απόδοση «ευθυνών» για τις φρικαλεότητες της σύρραξης.
Είχε εκτενείς συνομιλίες με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ, η σχέση της Ουάσιγκτον με τον οποίο είναι περίπλοκη, και αντιπροσώπους των αρχών του TPLF στην Τιγκράι.
Τα μέρη τού υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν τη 2η Νοεμβρίου στην Πρετόρια βάζοντας τέλος στην πολυαίμακτη ένοπλη σύρραξη των περασμένων δυο χρόνων.
Ερωτηθείς γιατί δεν κατήγγειλε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου όταν επισκέφθηκε την Αιθιοπία, ο κ. Μπλίνκεν προτίμησε να υπεκφύγει, λέγοντας πως το «πρέπον» ήταν να ανακοινωθεί το συμπέρασμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν παρουσιαζόταν η ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάνοντας λόγο περί χαρακτηρισμού που αναμενόταν εδώ και «πολύ καιρό», ο ρεπουμπλικάνος κοινοβουλευτικός Τζέιμς Ρις, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, στηλίτευσε σε ανακοίνωσή του την «απραξία» της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και αξίωσε να επιβληθούν κυρώσεις.
«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα μέτρα προκειμένου οι Αιθίοπες που διέπραξαν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα με θύματα χιλιάδες αθώους άμαχους να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος που επισκέφθηκε τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Τιγκράι, τον Νοέμβριο του 2020.
Τότε, ο Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό στην πολιτεία, κατηγορώντας την κυβέρνησή της, που αψηφούσε την εξουσία του για μήνες, πως επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.
Την περιοχή κυβερνούσε το TPLF, το κόμμα που ήταν κυρίαρχο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1991 ως το 2018, προτού προοδευτικά το περιθωριοποιήσει ο κ. Άμπι.
Η ένοπλη σύρραξη εξαπλώθηκε στις γειτονικές πολιτείες Αμχάρα και Αφάρ, στρατεύματα των οποίων τάχθηκαν στο πλευρό του ομοσπονδιακού στρατού, όπως ακριβώς και ο στρατός της Ερυθραίας, ιστορικός εχθρός του TPLF.
Συνήθεις ύποπτοι
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταρτίζεται με εντολή του Κογκρέσου, κάνει λόγο για «μαζικές καταστροφές» στην Ουκρανία από τον στρατό της Ρωσίας αφότου άρχισε η εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, για «εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες», για «σεξουαλική βία με θύματα γυναίκες και παιδιά».
Στο στόχαστρο της έκθεσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ μπαίνε επίσης η Κίνα, με την Ουάσιγκτον να προσάπτει στο Πεκίνο πως συνεχίζει να διαπράττει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Όπως και το Ιράν, που κατηγορείται για τη «βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22χρονης ιρανής κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο από την αστυνομία ηθών εξαιτίας παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Καμπότζη, η Κούβα και η Βενεζουέλα βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της έκθεσης.