Πολιτική

«Μπορούμε - Μπορώ»: Όλοι μαζί προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο


4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Το σύνθημα: «Μπορούμε - Μπορώ» αφιερώνουν στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, στις 4η Φεβρουαρίου, η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε), ενώ παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

«Μπορούμε - Μπορώ»

Ωστόσο, θεωρείται εφικτή η μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες -στις οποίες ανήκει και ο καρκίνος- κατά 25%, μέχρι το 2025, αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υποστηρίξουμε και υιοθετήσουμε υγιεινές επιλογές.

Μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου και αλλαγή πολιτικής

Απαραίτητη κρίνεται η αλλαγή πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε:

  • να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου,
  • να βελτιωθεί η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων,
  • να βελτιωθεί η ποιότητα της αντικαρκινικής φροντίδας και
  • να προωθηθούν οι επενδύσεις για τον έλεγχο της ασθένειας.

Όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου –Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ε.Α.Ε τόνισε: "Το "μπορώ" είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα, για να αρχίσει η μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί το επόμενο μεγάλο βήμα: να εμβαπτίσουμε τα "εγώ" μας στο "εμείς", στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες υποστηρικτικές οργανώσεις για να προωθήσουν τον αντικαρκινικό αγώνα και να πιέσουν το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας.

Πρόοδος υπάρχει. Οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο στην Ευρώπη, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες. 

Σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. 

Η οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων σε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης πρέπει να πείσουν όλες τις κυβερνήσεις να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό. Σε καιρούς χαλεπούς, η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών με το κράτος μπορεί να προσφέρει μόνο οφέλη".

Παράλληλα, επισημάνθηκαν τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να υλοποιηθούν:

  • Ενίσχυση των υποστελεχωμένων ογκολογικών τμημάτων. 
  • Νέες ογκολογικές θέσεις στην περιφέρεια. 
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων. 
  • Υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Ελληνικών θέσεων ομοφωνίας από φαρμακεία νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών. 
  • Προμήθεια και διαθεσιμότητα αντινεοπλασματικών φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Συνταγογράφηση αντινεοπλασματικών θεραπειών αποκλειστικά από ειδικούς Παθολόγους Ογκολόγους.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις