Ενέργεια

Mytilineos: Εγκαθιστά φωτοβολταϊκά στη Μ. Βρετανία και θα παρέχει ενέργεια στη Vodafone


"Πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια θα παρέχει ο Mytilineos στη βρετανική Vodafone, δημιουργώντας 5 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Μ. Βρετανίας.

Ο ελληνικός όμιλος και η Centrica που θα είναι ο ενδιάμεσος προμηθευτής, υπέγραψαν με τον βρετανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών "Συμφωνία Παροχής Ενέργειας" (PPA) 216 109 GWh ετησίως, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης για 109 GWh.

Το ρεύμα θα παράγεται στα 5 φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει υπό κατασκευή ο Mytilineos στις περιοχές Νόρφολκ, Νότιγχαμ, Στάφορντ,  Μπάκιγχαμσαϊρ και Ντόρσετ. Οι νέες μονάδες θα έχουν συνολική ισχύ 232 MW. Η εμπορική λειτουργία τους θα ξεκινήσει σταδιακά φέτος και  το 1ο τρίμηνο του 2024.

Τα 5 φωτοβολταϊκά πάρκα θα παράγουν περισσότερες από 216 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 53.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως - το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 31.400 αυτοκινήτων από τους δρόμους,

O Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτήν την δεύτερη συναλλαγή με την Vodafone, που αποδεικνύει έτι περαιτέρω την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τόσο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιιλείου για ενεργειακή αυτονομία. Ταυτόχρονα, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ορόσημο για το μεγαλύτερο «πράσινο» PPA στη χώρα, τόσο ως developers, όσο και ως παραγωγοί ενέργειας.

Η συμφωνία, μεταξύ της Vodafone, της Centric ως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και της MYTILINEOS ως παραγωγού, υποστηρίζει τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για παραγωγή καθαρής και πιο προσιτής ενέργειας στη χώρα, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια».

Ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essam υπογράμμισε: «Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση έδειξε ότι πρέπει να συνεργαστούμε – ως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία – για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η σημερινή ανακοίνωση διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών μας αναγκών, για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια, θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαίρομαι που η Vodafone βοηθά στην πρόοδο της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας και υποστηρίζει την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει επίσης στη Vodafone UK να παρέχει σταθερότητα τιμών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους μηδενικών καθαρών εκπομπών μέχρι το 2027.»

Όταν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τεθούν σε λειτουργία, το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας - ισοδύναμης με 108 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές -θα διοχετευτεί μέσω συμφωνίας sleeving μεταξύ της Centric και της Vodafone.

O Chris O’Shea, Chief Executive Officer της Centrica  δήλωσε: «Συμφωνίες αγοράς ενέργειας όπως αυτή είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά και στην εξασφάλιση εγγυημένων αποδόσεων. Επιπλέον, είναι καίριας σημασίας για μεγάλες εταιρείες όπως η Vodafone, στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τις εκπομπές άνθρακα. Είμαστε χαρούμενοι για την μακροχρόνια σχέση μας με τη Vodafone και για την υποστήριξη που προσφέρουμε στην προσπάθειά της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές.»

Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο ως παραγωγός «πράσινης» ενέργειας, όσο και στην αποθήκευση. Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στη χώρα  χαρτοφυλάκιο 268 MW σε εξέλιξη και σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 400 MW κατά τη διάρκεια του 2023.

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS, που περιλαμβάνει έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, είναι της τάξης των 9,1 GW. Ειδικότερα:

  - 539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)

~1.0GW είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα, είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
>5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα