Tην υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Κομισιόν να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια της Apple στην Ιρλανδία ζητούν οι Ευρωβουλεύτες .
Οπως προκύπτει από την τελευταία ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επεφύλαξε ιδιαίτερα προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την Apple στο Δουβλίνο, επιτρέποντας στον αμερικανικό κολοσσό να φορολογηθεί με 1% για τα κέρδη του το 2003. Στη συνέχεια μάλιστα ακόμη και αυτό το συμβολικό ποσοστό μειώθηκε, για να φτάσει το 0,005% για το 2014. Όπως τονίζει η αρμόδια Επίτροπος "για κάθε εκατομμύριο από τα κέρδη της, η Apple έφτασε να πληρώνει λιγότερα από 50 ευρώ φόρο. Κατά συνέπεια, παραβιάζοντας τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με ομοειδείς επιχειρήσεις. Για να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό, η απόφαση προβλέπει την ανάκτηση των φόρων που δεν πληρώθηκαν από την Apple. Το ακριβές ποσό θα πρέπει να το υπολογίσουν οι αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας".
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν η Apple θα πρέπει πληρώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση προνομιακής μεταχείρισης, υπενθυμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. "Νομίζω ότι είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί έχει ξεφύγει το πράγμα με τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών. Καταλαβαίνω απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης της Ιρλανδίας που έχει 12,5% φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι να πάμε στο ‘μηδέν, κόμμα μηδέν κάτι?, όπως επεσήμανε πολύ σωστά και η Επίτροπος".
Δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις από κάποιους που αντιτείνουν ότι η φορολογική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Προφανώς σε αυτό το επιχείρημα θα στηριχθεί και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία προσφεύγει δικαστικά κατά της απόφασης που έλαβε η Κομισιόν. Η Επίτροπος Βεστάγκερ δηλώνει ψύχραιμα ότι θα αντιμετωπίσει τις όποιες ενστάσεις. Τόσο η ίδια, όσο και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι εδώ δεν κρίνεται, ούτε επικρίνεται ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τις ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία. Άλλωστε αντίστοιχο συντελεστή έχει η Βουλγαρία, αλλά και η Κύπρος. Αυτό που κρίνεται είναι η παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων, που αποτελεί κοινοτική αρμοδιότητα.
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος υποστηρίζει ότι η "υπόθεση Apple" κομίζει μήνυμα και στην Αθήνα- όχι γιατί θέτει ζήτημα νομιμότητας των ξένων επενδύσεων, αλλά γιατί υπενθυμίζει την ανάγκη να μην στηρίζονται οι επενδύσεις αυτές μόνο σε φορολογικές διευκολύνσεις: "Άμα δείτε όλες τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, για παράδειγμα από την COSCO ή το αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα δείτε ότι βασίζονται σε ειδικά φορολογικά προνόμια. Μπορεί αυτά να είναι σε ένα πλαίσιο, θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι αυτό, αλλά το θέμα είναι ότι δεν τραβάμε επενδύσεις με βάση τον φορολογικό συντελεστή μας που είναι υψηλός και το επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα, αλλά με βάση τις φορολογικές διευκολύνσεις.
"Δεν καταλαβαίνω την Ιρλανδία"
Δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές αντιδράσεις, με τον γερμανό κωμικό ηθοποιό και ευρωβουλευτή Μάρτιν Ζόνενμπορν να αντιγράφει τις ρητορικές εξάρσεις του λουξεμβούργιου Ζαν Άσελμπορν κατά της Ουγγαρίας και να ζητεί την αποπομπή της Ιρλανδίας από την ΕΕ. Χαρακτηριστική, και με απόλυτη σοβαρότητα, η αντίδραση και από τον ιταλό επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Τζιάνι Πιτέλα: "Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω την κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Με τα χρήματα της Apple θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας ή να κάνει ο,τιδήποτε άλλο. Δεν καταλαβαίνω πώς μία κυβέρνηση αρνείται τα δισεκατομμύρια που οφείλει να πληρώσει ένας πολυεθνικός όμιλος. Δεν κάνουμε ταξικό πόλεμο εδώ, ούτε απομυζούμε την ιδιωτική οικονομία. Αλλά η Apple δεν είναι κοινοφελής οργάνωση, είναι μία πολυεθνική εταιρία που βγάζει κέρδη".
Για τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο η "υπόθεση Apple" έχει και μία ευρύτερη πολιτική σημασία, καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: "Θα στείλουμε κι ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, που θεωρούν ότι μπορούν να επιβάλουν ό,τι πρόστιμο θέλουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες, σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν δείτε τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει αθροιστικά, θα έλυναν το πρόβλημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τουλάχιστον να δείξουμε ότι υπάρχουμε και ότι θα πρέπει να σκέφτονται και αυτοί τα καλώς εννοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα.