Ναυάγιο με 21 επιβαίνοντες έγινε τα ξημερώματα ανοιχτά της Ρόδου, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το τουρκικό λιμενικό σώμα περισυνέλεξε 18 άτομα ενώ γίνονται από κοινού έρευνες με το ελληνικό λιμενικό για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Τρεις άνθρωποι αγνοούνται σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων. Στις 8 το πρωί ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, ενημερώθηκε από την τουρκική Ακτοφυλακή για το ναυάγιο και την επιχείρηση η οποία ήταν ήδη σε εξέλιξη από την τουρκική πλευρά. Αμέσως ξεκίνησε παράλληλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και από την ελληνική πλευρά. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο περιπολικά του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και παραπλέον πλοίο. Η περιοχή έρευνας βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου, όπως μεταδίδει η Χαρά Γιαννοπούλου για το ErtNews.
Aναφορές για παράνομη επαναπροώθηση ανοιχτά της Σάμου
Nα σημειωθεί πάντως ότι χθες, Παρασκευή 5/1, σύμφωνα με αναφορές του Aegean Boat Report, ανοιχτά της Σάμου σημειώθηκε ένα ακόμα pushback από το ελληνικό λιμενικό:
Το Aegean Boat Report ανέφερε συγκεκριμένα χθες - ενώ δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τότε - πως «μια ομάδα 47 ατόμων [ήταν] σε κίνδυνο έξω από τη Σάμο σε δύο σωσίβιες λέμβους, η ελληνική και η τουρκική ακτοφυλακή στο σημείο αλλά παρακολουθούν μόνο από απόσταση.
Η ομάδα κατευθυνόταν προς τη Σάμο όταν το σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους σταμάτησε κοντά στις όχθες της Σάμου. Η ομάδα επιβιβάστηκε σε ένα σκάφος της ακτοφυλακής Lambro 57 που ανήκει στην ελληνική ακτοφυλακή στη Σάμο.
Αντί να τους μεταφέρουν στην ξηρά στη Σάμο, τους πήγαν πίσω στη θάλασσα και τους έριξαν σε δύο σωσίβιες σχεδίες στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με σκοπό να παρασυρθούν στα τουρκικά ύδατα.
Στο πλοίο επιβαίνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κανένας από αυτούς δεν εφοδιάστηκε με σωσίβια από την ελληνική ακτοφυλακή πριν τους ρίξουν στις σχεδίες και τους εγκαταλείψουν στη θάλασσα.
Πιθανότατα κάποιος δεν έδωσε προσοχή στον καιρό, γιατί η κατεύθυνση του ανέμου στην περιοχή είναι ήρεμη, αλλά ελαφρώς νοτιοδυτική, οπότε αντί να παρασυρθούν στα τουρκικά ύδατα, οι δύο σχεδίες είναι σχεδόν ακίνητες μέσα στα ύδατα της ελληνικής επικράτειας, κινούμενες αργά όλο και πιο μέσα στα ελληνικά ύδατα.
Ως αποτέλεσμα, η τουρκική και η ελληνική ακτοφυλακή παρατηρούν την κατάσταση από απόσταση, η τουρκική ακτοφυλακή αρνείται να μπει στα ελληνικά ύδατα για να τους σώσει, και η ελληνική ακτοφυλακή αρνείται να πάει να σώσει τους ανθρώπους που οι ίδιοι έχουν τοποθετήσει σε αυτές τις σωσίβιες σχεδίες. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται τώρα εδώ και έξι ώρες, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στον ορίζοντα.
Έχουμε έρθει σε επαφή και με τις δύο υπηρεσίες, οι Τούρκοι λένε ότι οι σωσίβιες λέμβοι βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα και μπορούν να επέμβουν μόνο αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων, και η Ελλάδα δεν θέλει καν να παραδεχτεί ότι γνωρίζει για την κατάσταση, παρόλο που έχουμε βίντεο και φωτογραφίες που τους δείχνουν να είναι παρόντες.
Θα παρακολουθούμε την κατάσταση όσο παραμένουμε σε επαφή με την ομάδα, και θα παροτρύνουμε τις ελληνικές αρχές να διασώσουν τους ανθρώπους που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις σωσίβιες λέμβους, και να τους μεταφέρουν σε λιμάνι ασφαλείας, να τους παρέχουν τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα.
Μπορεί κανείς μόνο να αναρωτηθεί πού είναι η Frontex ενώ αυτές οι φρικαλεότητες λαμβάνουν χώρα, πιθανότατα παρακολουθούν επίσης, αυτές οι περιπτώσεις αρκετά δύσκολες, δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο τους στις εκθέσεις τους, μπορούμε μόνο να αναρωτηθούμε γιατί...»