Πράσινο φως για τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων έλαβαν οι πρώτες ομάδες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους σε συνέχεια της από 4 Φεβρουρίου 2019 σχετικής πρόσκλησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα στάδια αξιολόγησης.
Τα υπό σύσταση επενδυτικά σχήματα θα επενδύσουν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό τη μορφή συμμετοχής στην μετοχική τους σύνθεση ή υπό τη μορφή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική δημιουργίας εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ).
Περιλαμβάνει εργαλεία equity/venture capital για τα οποία δεν απαιτείται η εμπλοκή του τραπεζικού τομέα όπως το Εquifund, αλλά και εργαλεία εγγυήσεων/επιμερισμού κινδύνου όπου δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνται για να κινητοποιήσουν επιπλέον πόρους του τραπεζικού τομέα όπως το Ταμείο Εγγυήσεων για τον Αγροτικό Τομέα που υπογράφηκε πρόσφατα και το Ταμείο Υποδομών.
Μετά την πετυχημένη εκκίνηση του αντίστοιχου ταμείου EquiFund το 2017 που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τέσσερα ακόμα ταμεία ιδρύθηκαν το 2018 από την ΤΑΝΕΟ ΑΕ χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά αμιγώς Εθνικούς Πόρους του ΠΔΕ ύψους 700 εκ. €. με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Τα υπό σύσταση επενδυτικά σχήματα θα χρηματοδοτήσουν:
- επιχειρήσεις που χρήζουν λειτουργικής και/ή οικονομικής αναδιάρθρωσης για να καταστούν ανταγωνιστικές στις νέες συνθήκες, με ιδιαίτερη στόχευση στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης.
- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη κλπ).
- επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων/υπηρεσιών (made in Greece) και δ) μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων επιχειρήσεις με κλαδική στόχευση και περιφερειακή εστίαση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή των ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων ακολουθεί τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς καλές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και στο Equifund και υποστηρίζεται από τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BPI) που εκτελεί χρέη συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.