Χρηστικά

Νέα καθυστέρηση στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS


Το νέο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την αναβάθμιση του λογισμικού των περίπου 300.000 παλαιών ταμειακών

Νέα καθυστέρηση στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, με το νέο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ να προβλέπει την ολοκλήρωση του εγχειρήματος εντός του 2023 και όχι στα μέσα του έτους που ήταν ο αρχικός στόχος.

Με τη σύνδεση των ταμειακών και των POS διασφαλίζεται ότι για κάθε πληρωμή μέσω POS θα εκδίδεται απαραιτήτως και απόδειξη λιανικής πώλησης και δεν θα λειτουργούν τα δύο συστήματα ανεξάρτητα, ώστε να ευνοούν τη φοροδιαφυγή.

Για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση του λογισμικού των περίπου 300.000 ταμειακών, οι οποίες είναι παλαιού τύπου.

Όμως, χάθηκαν οι αρχικές προθεσμίες και με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή μετατίθενται για το καλοκαίρι, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναβαθμίσεις επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, με vouchers.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Επίσης, στην απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές για την διαβίβαση συμπληρωματικών πληροφοριών από τους ΦΗΜ προς την ΑΑΔΕ, σχετικές με την πληρωμή με κάρτες, και για τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού χωρίς την επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

Τίθεται επίσης και νέο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι:

  • Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30η Ιουνίου 2023.
  • Για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ η υποχρέωση αναβάθμισης , ορίζεται η 31η Ιουλίου 2023.
  • Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ). Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, εντός του 2023, όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που θα πραγματοποιούν, με δυνατότητα διασύνδεσης με POS για πληρωμή με κάρτα.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία έναρξης της υποχρεωτικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, αλλά ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι απλά, «εντός του 2023».

Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα

Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2022, προέβλεπε τα ακόλουθα:

  • Από τις 10 Ιανουαρίου 2023 έως την 31η Μαρτίου 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS.
  • Από την 1η Απριλίου 2023 έως την 31η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.
  • Από την 1η Ιουνίου 2023 οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που θα έχουν λάβει την επιδότηση για την αναβάθμισή τους, θα πρέπει να λειτουργούν διασυνδεδεμένες με τα POS.
  • Από την 1η Ιουνίου 2023 και μέχρι την 31η Αυγούστου 2023, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς  (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα vouchers για την αντικατάσταση των μηχανισμών με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS, κάτι που θα γίνει στο διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα