Νέα σενάρια σχετικά με τα αίτια που ώθησαν τον διάσημο σεφ στην αυτοχειρία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Όπως είναι ήδη γνωστό ο 44τετράχρονος Γάλλος σεφ Μπενουά Βιολιέρ στις 31 Ιανουαρίου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Crissier της Ελβετίας δίπλα από ένα κυνηγετικό όπλο, χωρίς να αφήσει σχετικό μήνυμα αυτοκτονίας.
Ο Βιολιέρ ήταν ο περήφανος ιδιοκτήτης του Restaurant de l’ Hotel de Ville, που στέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως κορυφαίο στη “La Liste”- τη λίστα με τα 1000 καλύτερα εστιατόρια ανάμεσα σε 48 χώρες και θεωρούταν ένας από τους καλύτερους σεφ της εποχής του.
Ποικίλουν τα σενάρια τα οποία φημολογείται ότι ώθησαν τον μάγειρα να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή, με επικρατέστερο το ότι δεν κατάφερε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος από το χαμό πρώτα του πατέρα του και λίγο αργότερα του μέντορά του.
Ωστόσο, δημοσίευμα του ελβετικού οικονομικού περιοδικό Bilan φέρνει στο φως νέα σενάρια. Κατά το νέο δημοσίευμα ο σεφ εξαπατήθηκε από την ελβετική εταιρεία εμπορίας κρασιών Private Finance Partners που φέρεται να πούλησε μπουκάλια σε διάφορα εστιατόρια -συμπεριλαμβανομένου και του Violaire- με εύρος τιμών από 20.000 έως 40.000 ελβετικά φράγκα, που όπως φημολογείται ποτέ δεν παρέλαβαν. Το άρθρο μάλιστα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ένας από τους δύο συνέταιρους της PFP είχε βγει με εγγύηση μετά από τετράμηνη φυλάκιση δύο μόλις εβδομάδες πριν το θάνατο του Violier με τον οποίο γνωρίζονταν. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κήρυξε πτώχευση στις 30 Νοεμβρίου, γεγονός που εκτιμάται ότι απέφερε στο Restaurant de l’Hotel de Ville απώλειες που κυμαίνονται από 880.000 έως 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Ωστόσο, ο André Kudelski, προσωπικός φίλος του Violier και μέτοχος του Restaurant de l’Hotel de Ville, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του άρθρου επισημαίνοντας ότι δεν τίθενται οικονομικά ζητήματα στην επιχείρηση και ότι η πορεία του εστιατορίου είναι σταθερά ανοδική. Τους ισχυρισμούς του Bilan διαψεύδει επίσης και η σύζυγος του Violaire, η οποία απαντά λέγοντας ότι “δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την αυτοκτονία του”.
Παρ’ όλο που το άρθρο της Bilan εστιάζει στις ενδεχόμενες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο σεφ, οι εικασίες για τους λόγους της αυτοκτονίας του αναφέρονται και σε άλλους παράγοντες, όπως το έντονο άγχος και την ενίοτε αβάσταχτη πίεση της… τελειότητας. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS τον Δεκέμβριο του 2014 τόνιζε ότι το στρες είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με το κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας προκειμένου να διατηρηθούν και οι υψηλές προδιαγραφές της. “Η μαγειρική είναι η ζωή μου. Κοιμάμαι με αυτή, ξυπνάω με αυτή”, έλεγε χαρακτηριστικά. Δεδομένου, όμως, ότι η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για εκείνον μετά την απώλεια του πατέρα του αλλά και του μέντορά του Philippe Rochat, που θεωρούσε δεύτερο πατέρα του, τα συμπεράσματα για την ψυχολογική επιβάρυνση ως αιτία της αυτοκτονίας τείνουν να επιβεβαιωθούν.
Το Restaurant de l’Hotel de Ville επαναλειτούργησε δύο μόλις μέρες μετά το θάνατό του σεφ με πρωτοβουλία της συζύγου του Brigitte και των επενδυτών με τη λακωνική ανακοίνωση “the show must go on”.