Το σχέδιό τους για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα παρουσιάσουν σήμερα οι τραπεζικές διοικήσεις, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το πρώτο ραντεβού είχε στεφθεί με… αποτυχία, καθώς οι δύο πλευρές εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τη μέθοδο προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων. H εύρεση χρυσής τομής γίνεται ενδεχομένως και πιο επιτακτική, καθώς αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 50 μονάδες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών. Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια των στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι 12μηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.
Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 και υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες. Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ. Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει περίπου 30.000 δανειολήπτες, με συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κόστος της εθελοντικής παρέμβασης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, ανεξάρτητα εάν παραμένει στην τράπεζα ή έχει πουληθεί μέσω τιτλοποίησης και ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων,
Στο θέμα αυτό δεν είναι σαφές εάν η πρόταση μπορεί να ικανοποιεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Δύο τα σημεία κλειδιά:
- Το πρώτο έχει να κάνει με το εάν θεωρηθεί ικανοποιητική η πρόταση για επιδότηση του 50% του επιπλέον ποσού που προκύπτει στην δόση λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
- Το δεύτερο αν οι 30.000 δανειολήπτες είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός που απαντάει στις απαιτήσεις της κοινωνίας σε αυτή την κομβική στιγμή.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα θελήσει κάτι περισσότερο και στα δύο ζητήματα, ζητώντας να μπει αρκετά πιο ψηλά ο πήχης.