Υγεία

Νευροεπιστήμονες Yale: Γιατί οι συναντήσεις μέσω Zoom "μουδιάζουν" τον εγκέφαλό μας


Το μέγεθος της κόρης του ματιού και η ροή αίματος στον εγκέφαλο δεν λένε ψέματα...

Μάλλον οι περισσότεροι το είχαμε αντιληφθεί, αλλά πλέον το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: οι διαδικτυακές συναντήσεις δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις δια ζώσης αλληλεπιδράσεις.

Εάν οι συναντήσεις στο Zoom σας κάνουν να νιώθετε ότι κάτι λείπει, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από Νευροεπιστήμονες ερευνητές στο Yale και στο University College του Λονδίνου, το να κοιτάς το πρόσωπο κάποιου στην οθόνη του υπολογιστή έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας και κοινωνικής διέγερσης από το να τον συναντάς αυτοπροσώπως.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Imaging Neuroscience, περιελάμβανε ζευγάρια συμμετεχόντων, που κάθονταν είτε απέναντι από ένα τραπέζι ο ένας απέναντι στον άλλο, είτε κοιτάζονταν στο Zoom.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις κινήσεις των ματιών τους, το μέγεθος της κόρης τους, την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν, κατ' αρχάς, ότι οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον όταν βρίσκονταν προσωπικά, παρά στις οθόνες.

Κατά μέσο όρο, η διάμετρος της κόρης - η οποία σχετίζεται με τη συναισθηματική διέγερση - ήταν μεγαλύτερη όταν οι συμμετέχοντες ήταν αυτοπροσώπως.

Ομοίως, οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την οπτική αντίληψη όταν οι συμμετέχοντες ήταν αυτοπροσώπως.

Τα ευρήματα ίσως υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουμε διαφορετικά μονοπάτια νευροεπεξεργασίας για ζωντανές αλληλεπιδράσεις έναντι εικονικών και ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε μικρο-κινήσεις του προσώπου όταν είμαστε μπροστά σε μία οθόνη.

"Έχουμε τώρα πληθώρα πληροφοριών» που αποδεικνύουν ότι οι αλληλεπιδράσεις των βιντεοκλήσεων και των πραγματικών αλληλεπιδράσεων διαφέρουν σημαντικά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο", δήλωσε στο Scientific American ο Τζόι Χιρς, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. «Το πλαίσιο των ζωντανών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία από όσο πιστεύαμε», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα