Διεθνή

Κυρώσεις της ΕΕ  σε κινέζικες  εταιρείες που στηρίζουν την Ρωσία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Οι εταιρείες φέρονται να συνδράμουν τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, να προμηθεύουν χημικά για τον στρατό και να παρέχουν εξαρτήματα που παράγονται στην κατασκευή επιθετικών drones.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις εντάσσονται σε ένα νέο «μίνι πακέτο» μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους Εξωτερικούς της ΕΕ στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η κίνηση ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις Βρυξελλών–Πεκίνου, σε μια περίοδο κατά την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκει αυστηρότερη στάση απέναντι στις επιδοτούμενες κινεζικές εισαγωγές.

Το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα» σε περίπτωση νέων ευρωπαϊκών περιορισμών. Παρά τις κινεζικές αντιδράσεις , η ΕΕ συνεχίζει να διευρύνει τις κυρώσεις κατά οντοτήτων που θεωρεί ότι στηρίζουν τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico, επίσης κυρώσεις σε πέντε εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις στην Τουρκία και μία στο Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες προτείνονται να διευκολύνουν τη ρωσική ναυτιλία και τις εξαγωγές. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη θυγατρικές της Lukoil, καθώς και δεκάδες φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Το υπό διαμόρφωση πακέτο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την αύξηση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία και την αντιμετώπιση των προσπαθειών παράκαμψης των υφιστάμενων κυρίων. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπραγματεύονται το 21ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύτερα τομεακά μέτρα.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων είναι η διατήρηση του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας. Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, όπως οι Lukoil, Gazprom, Novatek και Rosneft, καθώς και τον τερματισμό των συμβάσεων της ΕΕ με τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα