Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, ότι η εξάρτηση στο πετρελαϊκό εισόδημα της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε... ανάληψη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δημόσιο ταμείο της.
“Η πτώση των τιμών του αργού θα περιορίσει σημαντικά τον εθνικό πλούτο της Νορβηγίας”, επεσήμανε ο Oeystein Olsen κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Όσλο. Mε την εποχή της ανάπτυξης του ταμείου λόγω πετρελαίου να βρίσκεται πια στο παρελθόν, και τα μελλοντικά κέρδη να είναι πια αβέβαια, «η αύξηση των δαπανών δεν είναι πια βιώσιμη λύση», όπως υπογράμμισε.
Είναι γνωστό πως μέσα σε μόλις λίγα χρόνια στη Νορβηγία τα κοιτάσματα πετρελαίου κατάφεραν να δημιούργησαν μια κοινωνία ισονομίας και ίσων ευκαιριών αλλά και τους πιο χαρούμενους πολίτες του κόσμου.
Η Νορβηγία απέφυγε την «κατάρα του πετρελαίου» διότι υπάρχει μία κουλτούρα εμπιστοσύνης στο κράτος, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφθοράς και την βαθιά ριζωμένη κοινωνική απέχθεια στην επίδειξη του πλούτου.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της δυτικής Ευρώπης, η οποία τώρα αντιμετωπίζει απροσδόκητη ανάληψη από το δημόσιο ταμείο πλούτου της. Η κυβέρνηση αποκάλυψε τον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, βάσει του οποίοι θα χρησιμοποιηθεί ποσό-ρεκόρ για την εξεύρεση υποστήριξης της ανάπτυξης.
Ο Olsen υπογράμμισε πως «αν και είναι θεμιτή η χρήση του χρηματικού μαξιλαριού για την υποστήριξη της οικονομίας τη στιγμή που αυξάνεται η ανεργία, η χρήση του δημόσιου ταμείου πλούτου θα πρέπει να γίνεται μόνο προσωρινά, και για πράγματα που μπορούμε να αναστρέψουμε σύντομα». Ο ίδιος δεν βλέπει την ανάληψη των υπέρογκων αυτών ποσών ως λύση.
Ωστόσο, την ώρα που στις αγορές επικρατεί τρομερή αβεβαιότητα εν μέσω παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομίας, τα υπερβολικά έξοδα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αντίθετα με τα ταμεία των πετροδολαρίων της Μέσης Ανατολής, η Νορβηγία αναφέρει πως το επενδυτικό όχημα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πώληση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. Έχει επίσης υπογραμμιστεί πως οποιεσδήποτε αναλήψεις μπορούν να καλυφθούν από μερίσματα και απόδοση επιτοκίων ύψους 200 δισεκατομμυρίων κορωνών το χρόνο, τα οποία λαμβάνει από τις επενδύσεις της σε μετοχές και ομόλογα. Παρόλα αυτά, οι αναλήψεις αυτές μπορεί να αλλάξουν τη γραμμή επενδυτικής πλεύσης του ταμείου.
Σε εγχώριο επίπεδο, η οικονομία της Νορβηγίας επιδεικνύει πτώση. Η οικονομία της ηπειρωτικής χώρας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο επέδειξε ανάπτυξη μόνο 0,1% το τέταρτο τρίμηνο μετά από μηδενική αύξηση το τρίτο. Σύμφωνα με τον Olsen, ένας καλός τρόπος προάσπισης της οικονομίας από την παρούσα κρίση είναι η πιο υποτιμημένη κορώνα.
Το νόμισμα έχει δεχθεί πτωτικές πιέσεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η πετρελαϊκή κρίση. Η πτώση της αξίας του Brent κατά 70% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2014 έχει οδηγήσει σε παράλληλη πτώση της κορώνας κατά 16%.
Ωστόσο, η Νορβηγία δεν σκέφτεται καν να εξετάσει το αν η επιβράδυνση χρίζει μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, και ενώ άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου έχουν προχωρήσει στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων, η Norges Bank εκτιμάται πως έχει ακόμα περιθώρια ευελιξίας.
H οικονομία αντιμετωπίζει μία «περίοδο δυσκολιών», σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος προσέθεσε πως «Η νορβηγική οικονομία έχει απολαύσει ένα πολύ μακρύ "καλοκαίρι". Ο "χειμώνας" πλησιάζει».