Οικονομία

N/σ για Κεφαλαιαγορά: Φορο-κίνητρα για εισηγμένες και επενδυτές– Το πλαίσιο για τα crypto


Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά - Φορολόγηση των crypto εντός του 2025

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που παρουσίασε σήμερα το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για εισηγμένες και επενδυτές, ενώ ενισχύει το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με διεύρυνση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα αυστηροποιεί το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Τα φοροκίνητρα για εισηγμένες και επενδυτές του χρηματιστηρίου, στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση μέσω του χρηματιστηρίου.
Τα φοροκίνητρα περιλαμβάνουν:

  1. Επέκταση των κινήτρων των επενδυτικών αγγέλων (angel investors) και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά. Το κίνητρο αφορά φορολογική έκπτωση ίση με το 50% της επένδυσης από το φορολογητέο εισόδημα, με ανώτατο ποσό τις 300.000€.
  2. Παράταση της έκπτωσης δαπανών για Εισαγωγή ΜμΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κίνητρο ισχύει για δαπάνες μέχρι 100.000€, οι οποίες εκπίπτουν φορολογικά κατά 100% επιπλέον της αρχικής τους αξίας.
  3. Μείωση των συντελεστών προείσπραξης επί τόκων εταιρικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές μειώνονται από 15% σε 5% για εταιρείες φορολογικά εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Εκτός από τα φορολογικά κίνητρα ανακοινώθηκαν και μέτρα μη φορολογικού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην ενίσχυση του Χρηματιστηρίου. Αναλυτικά:

  • Διευκόλυνση μεταφοράς κινητών αξιών από τη ρυθμιζόμενη αγορά στην εναλλακτική αγορά. Διευκόλυνση όσων θέλουν να μείνουν σε διαπραγμάτευση αλλά δεν πληρούν τους κανόνες της αγοράς αξιών.
  • Αύξηση του ποσού από 5 σε 8 εκατ. ευρώ για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού.
  • Ρύθμιση του πλαισίου για τα ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.
  • Μείωση της απαρτίας από τα 2/3 στο 50,1% για την αλλαγή των όρων στα ομολογιακά.
  • Επέκταση σε περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες του καθεστώτος εκποίησης δικαιούχων μετόχων που δεν έχουν εμφανιστεί.
  • Επέκταση του θεσμού των omnibus accounts.
  • Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των ΑΕΕΑΠ. Καταργούνται περιττοί περιορισμοί ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Δίνεται δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών ΑΠΕ για ιδιόχρηση από τις ΑΕΕΑΠ, συγκεντρώνονται όλες οι διατάξεις σ’ ένα κεφάλαιο για να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και αίρονται υποχρεώσεις που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοοικονομικές εταιρείες.
  • Προωθούνται τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα. Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, καθορίζεται το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, προωθείται πλαίσιο ποινών για το θέμα και ρυθμίζεται το θέμα της προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια.

Ερευνα αγοράς με μυστικούς πελάτες

Στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν όσον αφορά τα θέματα διαφάνειας στην Κεφαλαιαγορά. Ειδικότερα:

  • Θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προωθούνται θεσμοθετημένες διαδικασίες με βάση τις βέλτιστες πρακτικές με εγχειρίδιο ελέγχου καταγγελιών, εγχειρίδιο επιτόπιων ελέγχων και κατευθυντήριες γραμμές για τα πρόστιμα. Προβλέπεται έκδοση κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό και εγχειρίδιο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού. Θα εγκρίνονται με υπουργική απόφαση.
  • Δίνεται δυνατότητα στους εποπτικούς μηχανισμούς για έρευνα αγοράς με «μυστικούς πελάτες». Αφορά θέματα της ΤτΕ και της ΕΚ. «Το mystery shopping δεν είναι ελληνική πατέντα» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι έχει υιοθετηθεί σε Γερμανία και Γαλλία αλλά και άλλες χώρες.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Σημαντικός άξονες του νομοσχεδίου αποτελεί η αυστηροποίηση του πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι εντός του 2025, θα έρθει νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των crypto.

Επίσης θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα crypto στοιχεία: Ειδικότερα από τις 30/12/2024 έχει τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός για την αγορά των crypto. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς και η ΤτΕ, θα έχουν την αρμοδιότητα και της αδειοδότησης αλλά και των κυρώσεων για παραβιάσεις της νομοθεσίας. Για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα, ως κύρωση μπορεί να είναι είτε μια δημόσια ανακοίνωση, είτε εντολή για παύση της παράτυπης συμπεριφοράς, είτε χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 700.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 5 εκατ. ευρώ για τα νομικά.

Παράλληλα και δεδομένου ότι τα crypto εξυπηρετούν το ξέπλυμα χρήματος, θεσπίζεται ο λεγόμενος «travel rule»: Πλεόν, όταν τα ανώνυμα σε ένα wallet crypto θα περνάνε σε μια πλατφόρμα ώστε να μετατραπούν σε fiat currencies, η πλατφόρμα θα οφείλει να ζητάει στοιχεία. Άρα δεν θα είναι εύκολο να περνάνε στις πλατφόρμες, crypto που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις