Την θέση πως ενώ η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει υποτονική, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα των τιμών.
Ειδικότερα, ο Ντράγκι μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη τόνισε: H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να παρατείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο του 2018 μετέθεσε περαιτέρω στο μέλλον τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. «Οι αγορές ομολόγων έχουν επίσης σημασία για τα μηνύματα που έχουν σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στο μέλλον: το αποκαλούμενο ‘αποτέλεσμα μηνύματος'», δήλωσε ο Ντράγκι σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Ειδικότερα, ο χρονικός ορίζοντας των αγορών τίτλων από την ΕΚΤ «και η δήλωση ότι τα επιτόκιά μας αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους ‘πολύ πέρα' από το τέλος αυτών των αγορών, επηρεάζουν αυτόματα τον χρόνο της πρώτης αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων», δήλωσε ο Ντράγκι. «Η σημασία του αποτελέσματος μηνύματος των αγορών ομολόγων έχει έτσι φυσικά αυξηθεί σε σχέση με αυτή του αποτελέσματος διάρκειας. Αυτό εξηγεί, γιατί οι αποφάσεις μας πριν από τρεις εβδομάδες να μειώσουμε τον ρυθμό των αγορών, παρατείνοντας όμως τον χρονικό ορίζοντά τους, άφησε τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες αμετάβλητες σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε.
Ο Ντράγκι τόνισε στην ομιλία του ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, αλλά η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι υποτονική. «Έτσι, ενώ είμαστε βέβαιοι για την ανάκαμψη, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μία προσέγγιση υπομονής και επιμονής αναφορικά με τη νομισματική πολιτική μας για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας για τη σταθερότητα των τιμών», είπε.
«Με την ανάκαμψη να συνεχίζεται, τώρα είναι η σωστή στιγμή για να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη περαιτέρω προκλήσεις για τη σταθερότητα. Αυτό σημαίνει να θέσουμε ενεργά τα δημοσιονομικά μας σε τάξη και να σχηματίσουμε ‘μαξιλάρια' για το μέλλον - να μην περιμένουμε μόνο την ανάπτυξη να μειώσει σταδιακά το χρέος. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να συγκλίνουν και να αναπτύσσονται με υψηλότερες ταχύτητες μακροπρόθεσμα. Και σημαίνει την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών στη θεσμική αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσής μας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.