Χρηστικά

Οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και ο «λογαριασμός» των Επιστρεπτέων Προκαταβολών (πίνακας)


Από τις 15 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών ξεκινούν οι έλεγχοι και οι διαταυρώσεις της ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό των επιτήδειων

Εντός των ημερών θα πληροφορηθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που θα επιστρέψουν, ενώ μετά τις 15 Νοεμβρίου θα πληροφορηθούν και τα ενδεχόμενα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν, μετά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν.

Ειδικότερα αναμένεται άμεσα η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα διευκρινίζουν τα ποσοστά της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα επιστραφούν από τους δικαιούχους και ακολούθως, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που χρωστάει κάθε μία από τις περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Από τους 7 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε σε 8,3 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται και στον πίνακα.

Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα επιστραφεί ποσό ύψους 4- 4,5 δισ. ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που εξαγγέλθηκαν, οι οποίες μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, φτάνουν μέχρι και στο 78,75% της ενίσχυσης που έλαβαν.

Το τελικώς επιστρεφόμενο ποσό, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αποπληρωμής που θα επιλέξουν οι δικαιούχοι, καθώς έχουν πολλές επιλογές.

Τα δικαιολογητικά και οι έλεγχοι

Ενώ θα εκδοθούν άμεσα τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι λήπτες των κρατικών δανείων, η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο όλων των κύκλων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», του μέτρου της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, καθώς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο της Επιδότησης Πάγιων Δαπανών, λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δικαιολογητικών ξεκινά ο έλεγχος, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματιών οι οποίοι καταστρατήγησαν τους κανόνες και χρηματοδοτήθηκαν, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που ίσχυσαν σε κάθε περίπτωση.

Οι κυρώσεις θα είναι βαριές για όσους έλαβαν κρατικές ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται και τις πήραν, αφού «μαγείρεψαν» τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων ή ανέγραψαν ψευδή στοιχεία στις αιτήσεις. Οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες, όχι μόνο θα επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν με τόκο, αλλά συγχρόνως:

  • Θα υποστούν εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο για την τελευταία πενταετία.
  • Θα παραπεμφθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές κυρώσεις.
  • Εκείνοι που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξεγελάσουν το σύστημα, χωρίς να λάβουν κρατική ενίσχυση, θα υποστούν φορολογικό έλεγχο.

Πόσα θα επιστρέψουν

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι επιλογές που θα έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα ποσά που θα επιστρέψουν είναι οι ακόλουθες:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. 
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι:

  • το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
  • το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Πιο αναλυτικά, ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μη επιστρεπτέο διαμορφώνεται στο 78,75% Επίσης, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94.
  • Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και έχουν πτώση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, διαγράφεται 71,95% των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα καταβάλλει μόνο 42.500 ευρώ. Δηλαδή, χαρίζεται το 57,5%.

epistreptea

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα