Διεθνή

Ο «νέος σερίφης» στριμώχνει την Ευρώπη – Τα βρίσκει με Πούτιν ερήμην των Ευρωπαίων


Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης - Ο Τραμπ πέταξε εκτός διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία τους Ευρωπαίους

Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτόγνωρης συνθήκης. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν θα διαδραματίζουν τον ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου και προχωρούν σε απευθείας συνομιλίες με Μόσχα και Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή… 

Σε ρόλο Σερίφη, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει τη δική του τάξη πραγμάτων, προβάλλοντας το δόγμα της σκληρής ισχύος που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γεωπολιτικής του θεώρησης… αδιαφορώντας για τους «συμμάχους», ιδίως αν αυτοί δεν διαθέτουν την ανάλογη ισχύ για να αποτελέσουν ισότιμο συνομιλητή… Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για το ουκρανικό ζήτημα και προχωράει τις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους Ευρωπαίους. Γι' αυτούς, μάλιστα, ετοιμάζει τον μεταπολεμικό λογαριασμό  για την Ουκρανία που ξεπερνάει τα 3,1 τρισ.δολάρια!

Η Διάσκεψη του Μονάχου αποτέλεσε τη «σφραγίδα» για τη νέα εποχή στις σχέσεις τις ΗΠΑ με την Ευρώπη. Η Γηραιά Ήπειρος πιάστηκε και πάλι στον ύπνο, εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο και είναι πρόδηλο ότι δεν περίμενε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα την «αδειάσει» χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σοκ, ωστόσο ταυτόχρονο επιχειρεί να αντιδράσει και καθορίσει τον βηματισμό της από δω κα πέρα, απέναντι στη νέα παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετέχει και η Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλλας, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Διάσκεψη Ασφαλείας, συγκαλεί έκτακτη σύνοδος των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία στο Μόναχο αλλά και με φόντο την ολομέτωπη επίθεση του Τζέι Ντι Βανς στην Ευρώπη.

Στο Μόναχο θα μεταβεί εκτάκτως και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Tο τελευταίο τριήμερο στο Μόναχο βρέθηκαν όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, σε μια προσπάθεια, δημόσια και ανεπίσημα, να στείλουν μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας από πλευράς Βρυξελλών.

Οι ΗΠΑ αποκλείουν την Ευρώπη από τις  διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την Ρωσία και την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ  έριξε χθες τη… βόμβας λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι ρεαλιστής. Αυτό δεν θα συμβεί», επισήμανε.
 
Ουάσιγκτον προς Βρυξέλλες: Πληρώστε τον μεταπολεμικό λογαριασμό για την Ουκρανία

H Ουάσιγκτον δεν αποκλείει μόνο την Ευρώπη από τις διαπραγματεύσεις, αλλά θέλει να της επιβάλλει να πληρώσει τον μεταπολεμικό λογαριασμό που ξεπερνάει-σύμφωνα με το Bloomberg- τα 3,1 τρις.δολάρια για την επόμενη 10ετία. Το Βloomberg Economics υπογραμμίζει πως η στήριξη της Ουκρανίας μέσω των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της άμυνας της καθώς και την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος των ευρωπαϊκών χωρών, ως αποτρεπτικού μέσου για τη ρωσική επιθετικότητα.

Η ανασυγκρότηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δις. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση που θα είναι οι δυνάμεις της όταν επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης με το ποια έκταση θα χρειάζεται να υπερασπιστεί. 

Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δις. δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στρατεύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πήγαινε στη στρατιωτική ενίσχυση των χωρών της ΕΕ και στην αύξηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού τους κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις που έγιναν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα αφορούσε συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα αεράμυνας και πυραύλων. Θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοίμαζε τους στρατούς της ΕΕ για ταχεία ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε μαζική αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Αν οι τεράστιες αυτές δαπάνες χρηματοδοτηθούν με έκδοση χρέους, θα αυξάνονταν κατά επιπλέον 2,7 τρισ. δολάρια οι δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία, σημειώνει το δημοσίευμα.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα