Πολιτική

O Ντράγκι «κλειδαμπαρώνει» την Ευρωζώνη


Μια σπάνια αναφορά του επικεφαλής της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από το ευρώ

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε με σκεπτικισμό την ιδιαίτερα πατριωτική ομιλία του νέου προέδρου, πλέον, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έστελνε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ως απάντηση ίσως στις αυξανόμενες φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, Reuters, σε μια σπάνια για τα χρονικά αναφορά ο Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο για το τι απαιτείται εάν ένα κράτος-μέλος επιθυμεί την έξοδο του από την Ευρωζώνη! Τα προαπαιτούμενα; Μάλλον αδύνατoν να εκπληρωθούν....

«Αν μια χώρα ήταν να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ», φέρεται να έγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ σε επιστολή-απάντηση με αφορμή ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2.

Το Reuters επισημαίνει πως, καθώς αυτές οι πληρωμές δε διευθετούνται, αδύναμες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το σύστημα Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με καθαρές αξιώσεις 754,1 δισ. ευρώ.

Για την ιστορία πάντως, για το σύστημα διακρατικών συναλλαγών Target2, τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αρνητικό ισοζύγιο ύψους 71,8 δισ. ευρώ.

Στο θέμα των ανισορροπιών στο σύστημα Target 2 έχει αναφερθεί πρόσφατα το sofokleousin: https://www.sofokleousin.gr/archives/327050.html.

Είναι γεγονός πως η αναφορά του Ντράγκι έρχεται σε μια περίοδο όπου το αντι-ευρωπαϊκό κλίμα στην Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι αυξημένο, ιδίως στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν κατακλείδι, ο Μάριο Ντράγκι παραμένει "θεματοφύλακας" της Ευρωζώνης, πόσο μάλλον που εκκρεμεί ακόμα το φλέγον ζήτημα των ιταλικών τραπεζών. Το ερώτημα είναι τι απάντηση θα δώσουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα "φαινόμενα διάσπασης", που αναμένεται να ενταθούν. Σε αντιδιαστολή πάντως των πιέσεων που δέχεται από το Βερολίνο για αύξηση των επιτοκίων και παύση του QE, ο Μάριο Ντράγκι έδειξε στην πρόσφατη ομιλία του πως θα εξαντλήσει τα εργαλεία που διαθέτει (παράταση ίσως μετά το Δεκέμβριο του 2017 του προγράμματος, ακόμα και αύξηση της αγοράς ομολόγων) διατηρώντας τα πολύ χαμηλά επιτόκια για αρκετό ακόμα διάστημα...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις