Επτά έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τις 3000 προσωπικότητες που επηρεάζουν τον κόσμο. Ένας εξ αυτών είναι ο ογκολόγος, καθηγητής – ερευνητής και Πρύτανης του κ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Θάνος Δημόπουλος για τη μελέτη που έχει εκπονήσει για το πολλαπλούν μυέλωμα.
Ο κ. Δημόπουλος, μπήκε στον τελευταίο κατάλογο του οργανισμού Thomson Reuters για τους επιστήμονες μεγάλης διεθνούς επιρροής τοποθετείται στο 1% παγκοσμίως με χιλιάδες επιστημονικές αναφορές στο έργο του και 700 εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά.
Όπως ανέφερε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η έρευνα που διεξάγει με την επιστημονική του ομάδα αφορά αιματολογικούς και συμπαγείς όγκους, με εξειδίκευση στο πολλαπλούν μυέλωμα. Τα αποτελέσματά αυτή της μελέτης χρησιμοποιούνται, μαζί με αυτά που έχουν καταθέσει άλλοι επιστήμονες ανά τον κόσμο για την παραγωγή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στόχος της μελέτης, είναι να γίνει ο καρκίνος ένα χρόνιο νόσημα με τη λιγότερη θνησιμότητα.
Η έρευνα του κ. Δημόπουλου αξιολογήθηκε από τους επιστήμονες στο εξωτερικό το Φεβρουάριο του 2014.
Όπως και ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος ανέφερε τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν σημαντικό στελεχικό δυναμικό και μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά αν δοθούν περισσότερα κίνητρα στους ερευνητές για να διεκδικήσουν ερευνητικά προγράμματα και να φέρουν τις χρηματοδοτήσεις.
Οι υπόλοιποι έξι ακαδημαϊκοί είναι: ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος, καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι καθηγητές Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχος Πολυσίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και επιστήμονες ελληνικής καταγωγής οι οποίοι όμως ζουν και εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο Χριστόδουλος Φλούδας από το Πανεπιστήμιο του Princeton, ο Γιώργος Γιαννάκης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Τζον Κληρονόμος από το University British Colυmbia του Καναδά.
Το βασικό κριτήριο επιλογής για την κατάρτιση της λίστας ήταν ο όγκος των δημοσιεύσεων που έχει κάθε ένας από αυτούς τους επιστήμονες, αλλά και η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους ως πηγή από τους συναδέλφους τους.
Οι χώρες με τους περισσότερους επιστήμονες της λίστας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.
Ενώ οι κλάδοι που προέρχονται όλοι οι επιστήμονες είναι η Ιατρική, η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική. Τέλος, το πανεπιστήμιο που έχει την 1η θέση είναι το Universi ty California System στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η επιλογή του κ. Δημόπουλου στη λίστα με τις 3000 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που επηρεάζουν τα γεγονότα είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και τα ερευνητικά μας κέντρα. Έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει το μεγάλο άλμα στην έρευνα και στις κλινικές μελέτες, φτιάχνοντας νομικό πλαίσιο και στήνοντας ένα μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε, να μπει κι αυτή στο πάνελ των χωρών που διεξάγουν σοβαρές μελέτες, οι οποίες έχουν ανταπόκριση στο διεθνές στερέωμα.