1) Με μικρό «καλάθι» προσδοκιών προσέρχονται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις τους για το προσφυγικό – και πολύ περισσότερο η υλοποίηση τους – εξαρτώνται πρωτίστως από τη στάση της Αγκυρας. Η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη και πολλές κυβερνήσεις κεντροευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να κλείσει ερμητικά ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες και να μην ανοίξουν άλλοι δίοδοι.
Παράλληλα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών που θέλουν μεν ανοιχτά σύνορα, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τις παραχωρήσεις που ζητά η Αγκυρα. Οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο.
Η καγκελάριος Μέρκελ επιζητεί συνεννόηση με την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί διέξοδος από την προσφυγική κρίση. Είναι όμως αναγκασμένη να λάβει υπόψη το μήνυμα από την πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματος της και την άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών, όπως και την απαίτηση του βασικού κυβερνητικού εταίρου της. Το βαυαρικό αδελφό κόμμα CSU, όχι μόνον δεν θέλει επ’ ουδενί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους, αλλά δεν δέχεται καν να μπει στο τραπέζι ως θέμα διαπραγμάτευσης.
Φαινομενικά ηπιότερη αλλά ουσιαστικά την ίδια στάση κρατά και η Γαλλία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, το Παρίσι δεν δέχεται να καταργηθεί η βίζα, αλλά θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα καθεστώς ελέγχων και περιοριστικών όρων, που θα απέτρεπαν τη μαζική μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε χώρες της Σένγκεν.
Για την Κύπρο μείζον θέμα είναι το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων που ζητάει η Αγκυρα. Η Λευκωσία δεν θέλει να απεμπολήσει το βασικό όπλο της, με το οποίο μπορεί να πιέζει για λύση στο εθνικό ζήτημα. Επιμένει λοιπόν ότι θα εμποδίσει μια συμφωνία που θα περιλαβάνει τις ενταξιακές διαδικασίες, εάν η τουρκική πλευρά δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
2)Τις κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσων ενισχύσεων) από τη στιγμή που πιστώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των δικαιούχων προβλέπει σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, προστατεύονται οι κοινοτικές ενισχύσεις που προορίζονται για την υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα και αν βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, δηλαδή εις χείρας τρίτων, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται».
3)Οσμή εμπλοκής στη διαπραγμάτευση αναδύεται μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται άκαμπτοι και επιμένουν στο ψαλίδι στο αφορολόγητο και σε άλλα μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει κόκκινη γραμμή. Αν και οι υπουργοί προσήλθαν στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης με τους καλύτερους οιωνούς και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν αισιόδοξο για τη συμφωνία έως και την Παρασκευή, το βράδυ της Τετάρτης διακόπηκαν οι συζητήσεις με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά. Η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα τη Δευτέρα και, μένουν πλέον μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί λύσει στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς.
Οι υπουργοί που αποχώρησαν από τις συζητήσεις της Τέταρτης έκαναν λόγο για «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Τα τρία μεγάλα αγκάθια που θατεθούν και σήμερα επί τάπητος στις συσκέψεις με το κουαρτέτο είναι τα εξής:
- Στο φορολογικό, το ΔΝΤ επιμένει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ως έχει.
- Στο ασφαλιστικό, το ΔΝΤ απορρίπτει τις αυξήσεις εισφορών ενώ η κυβέρνηση τις θέλει για να αποφύγει να κόψει συντάξεις.
- Στα κόκκινα δάνεια, το ΔΝΤ θέλει «μονομιάς» απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds, ενώ η κυβέρνηση ζητά τριετή διορία.
4)Με ανοιχτά τα δύο μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες με την πληγή στην κυβερνητική συνοχή ανοιχτή από την κρίση Μουζάλα. Αν και την Τετάρτη όλα έδειχναν πως η υπόθεση η υπόθεση θα εισέλθει σε φάση εκτόνωσης ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επιμένει στη σκληρή στάση ζητώντας την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα, λόγω της ατυχούς αναφοράς του στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
Έπειτα από την συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιμονή του κ. Καμμένου ο οποίος προσήλθε απρόσκλητος στο Μέγαρο Μαξίμου, η λύση που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η μετάθεση στο μέλλον και η προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος δια της αδράνειας. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών όλα έδειχναν πως η κρίση Μουζάλα μπήκε σε φάση εκτόνωσης και ο κ. Καμμένος απέσυρε το τελεσίγραφο για αποχώρησή του από την κυβέρνηση αν μέχρι σήμερα το πρωί στις 9:00 δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, δεν υποχώρησε και με νέο tweet του ανέφερε ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή: «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
5)Τη Μυτιλήνη αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί η ηθοποιός και πρέσβειρα καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί. Η Αντζελίνα Τζολί αναμένεται να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια.
Χθες το απόγευμα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ΑλέξηΤσίπρα, ο οποίος και περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσφυγικό ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
6)Ταραχές προειδοποίησε ότι θα ξεσπάσουν στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του αρνηθεί το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την προεκλογική εκστρατεία.
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος πέτυχε την Τρίτη σημαντικές νίκες στις προκριματικές αναμετρήσεις της Φλόριντα, του Ιλινόις και της Βόρειας Καρολίνας, υποχρεώνοντας τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο να ανακοινώσει χθες την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος.
7)Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στους όρους που προσφέρει η Ε.Ε. στην Αγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας παράλληλα τη συνεισφορά της Τουρκίας στη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων τα τελευταία χρόνια.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «αυτή την στιγμή πραγματικά δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», καθώς το βασικό σημείο υπό διαπραγμάτευση είναι η απελευθέρωση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. «Είναι σημαντικό να μην αλλάξουν οι όροι που έχουν τεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση της βίζας», σημείωσε η καγκελάριος ενώπιον της γερμανικής Βουλής. Σε ό,τι αφορά τους όρους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., «αυτοί δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται», είπε υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία. «Είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τις απόψεις μας στην Τουρκία για θέματα όπως η προστασία της ελευθερίας του Τύπου και η μεταχείριση των Κούρδων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
8)Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να βρεθεί σύντομα εκτός νόμου βρίσκεται το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν το αναγνωρίζει ως νόμιμη πολιτική δύναμη και την αξίωση του Τούρκου προέδρου να αρθεί το συντομότερο δυνατό η βουλευτική ασυλία των ηγετών του.
«Πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατό με αυτή την υπόθεση της ασυλίας. Δεν βλέπω πλέον ως νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως παρακλάδι μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα. Το HDP είναι η τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο, έχοντας αποσπάσει το 11% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τη Βουλή την άρση της ασυλίας για τους συμπροέδρους του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγκ, τους οποίους κατηγορεί ότι «υποκινούν σε τρομοκρατικές ενέργειες» τους Κούρδους. Ερντογάν και Νταβούτογλου αντιμετωπίζουν το HDP ως πολιτική πτέρυγα του ένοπλου αυτονομιστικού κόμματος των Κούρδων ΡΚΚ.
9)Ο 35χρονος Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι ο άνδρας που έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με άνδρες της βελγικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης στο προάστιο Φορέ των Βρυξελλών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία συνδέει τον Μπελκαΐντ με το δίκτυο τρομοκρατών που ευθύνονταν για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου με 130 νεκρούς.
10)Παρά τις ελπίδες για πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος που δημιούργησε η απόφαση Πούτιν για απόσυρση του κύριου όγκου των στρατευμάτων από τη Συρία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης περιπλέκονται από τις εξελίξεις στο Κουρδικό. Απογοητευμένοι από την άρνηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα να τους προσκαλέσει στη Γενεύη εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Αγκυρας, οι Κούρδοι της Συρίας εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση της αυτονομίας στα χέρια τους. Αυτό υποδηλώνει η διάσκεψη που άρχισε χθες στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Ρμεϊλάν, με αντικείμενο τη δημιουργία «δημοκρατικού, ομοσπονδιακού συστήματος στη Ροτζάβα», δηλαδή στη βόρεια Συρία. Η διάσκεψη διοργανώνεται από ένα μέτωπο κουρδικών οργανώσεων με κορμό το κόμμα PYD, το ένοπλο τμήμα του οποίου, η πολιτοφυλακή YPG, μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.