Αγορές

Οι δισεκατομμυριούχοι του χρηματιστηρίου


Η ελίτ εταιρειών με τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ συγκεντρώνει τα τρία τέταρτα του τζίρου και το 55% των κερδών

Μόλις 15 είναι οι εισηγμένες ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν να μπουν το 2018 στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, εμφανίζοντας τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις εταιρείες συγκεντρώθηκαν τα τρία τέταρτα του συνολικού κύκλου εργασιών που εμφανίσθηκε στις οικονομικές καταστάσεις όλων των εισηγμένων εταιρειών και το 55% των καθαρών κερδών.

Σε μια εποχή, όπου το ελληνικό Χρηματιστήριο επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτικών funds, το πρώτο που εξετάζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων, πριν συζητήσουν μια επενδυτική τοποθέτηση είναι το μέγεθος μιας εταιρείας και ένας χονδρικός κανόνας λέει ότι μια εισηγμένη χρειάζεται τζίρο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για να θεωρηθεί αρκετά μεγάλη για μι επενδυτική τοποθέτηση.

Δυστυχώς, τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 επιβεβαίωσαν ότι πολύ λίγες ελληνικές εταιρείες ξεπερνούν αυτό το όριο τζίρου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, όπου παρουσιάζονται όλες οι εταιρείες με τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ταξινομημένες με βάση το ύψος των καθαρών κερδών τους (κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας), στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων της Λεωφόρου Αθηνών περιλαμβάνονται μόλις 15 εταιρείες. Άλλες τρεις (MIG, CENERGY, Καρέλιας) βρέθηκαν κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να το πιάσουν.

billioners

Δύο εταιρείες της λίστας, οι CORAL και ΕΛΛΙΝΟΙΛ, εμφανίζουν μεν υψηλούς τζίρους, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά έχουν και πολύ χαμηλή κερδοφορία, λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που έχει η δραστηριότητά τους στο χώρο της εμπορίας καυσίμων.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι οι λίγες, μεγάλες εταιρείες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των εισηγμένων, κάτι που εξηγεί γιατί σταθερά οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων επισημαίνουν ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μεν ελκυστικά στοιχεία, λόγω της αναστροφής της πορείας της οικονομίας μετά την κρίση, αλλά δεν μπορούν να βρουν αρκετές μετοχές για να αγοράσουν.

Ενώ ο συνολικός τζίρος των εισηγμένων το 2018 έφθασε τα 70,5 δισ. ευρώ, οι 15 «μεγάλοι» είχαν τζίρο σχεδόν 53,9 δισ. ευρώ,  που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 76% του συνόλου των εταιρειών. Αντίστοιχα, η κερδοφορία των «μεγάλων» ανήλθε σε 998,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό 55,5% των κερδών όλων των εταιρειών, που έφθασαν τα 1,798 δισ. ευρώ.

Ελίτ της… ελίτ, με κριτήριο το ύψος της καθαρής κερδοφορίας, είναι μόνο έξι εισηγμένες, που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Τα δύο διυλιστήρια είχαν το 2018 αρκετά σημαντική μείωση κερδοφορίας, μετά το ρεκόρ του 2017 και λόγω διεθνούς συγκυρίας, μικρή μείωση κερδών παρουσίασε η Μυτιληναίος, ενώ ΟΠΑΠ και Coca Cola πέτυχαν αρκετά σημαντική αύξηση κερδών.

Ο ΟΤΕ ξεχωρίζει ανάμεσα στις εταιρείες της ελίτ των κερδών, κάτι που εξηγεί και την προτίμηση που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στη μετοχή του. Έχοντας με διαφορά τη μεγαλύτερη λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων (1,25 δισ. ευρώ), ο ΟΤΕ αύξησε τα καθαρά του κέρδη κατά 160%, στα 175 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι έχει περιθώρια να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων στις επόμενες χρήσεις.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες της 15άδας, ξεχωρίζει με θετικό τρόπο η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η «νέα» εταιρεία του ομίλου Στασινόπουλου πέτυχε αύξηση κερδών κατά 89,7%. Πολύ ικανοποιητική και η αύξηση κερδών της Τιτάν (26,2%), όπως και της Coral (27,4%), που συνδέεται με τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (20,6%).

Αντίθετα, μεγάλες ζημιές εμφάνισε η ΔΕΗ, που προσέγγισαν τα 542 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να διαβεβαιώνει, πάντως, ότι αυτή η κακή πορεία σύντομα θα αντιστραφεί. Μεγάλες ζημιές μεταβατικού χαρακτήρα, οι οποίες πλησίασαν τα 125 εκατ. ευρώ, εμφάνισε και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς ο κατασκευαστικός όμιλος εξυγιαίνει και αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα