Χρηστικά

Οι ανατροπές στις κοινές και χωριστές φορολογικές δηλώσεις


Και η σύζυγος μπορεί πλέον να υποβάλει δήλωση για λογαριασμό του συζύγου της καθώς καταργείται η διάκριση των φύλων

Μια εβδομάδα προθεσμία έχουν τα ζευγάρια των φορολογουμένων, για να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, ενώ από φέτος ισχύουν ανατροπές στην εν λόγω διαδικασία.

Ειδικότερα, με διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου, προβλέπεται ότι η κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος των συζύγων θα μπορεί πλέον να υποβάλλεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων και όχι υποχρεωτικά από τον άνδρα σύζυγο για λογαριασμό της γυναίκας συζύγου.

Δηλαδή, θα μπορεί δηλαδή και η σύζυγος να υποβάλει την κοινή δήλωση και για λογαριασμό του συζύγου της και καταργείται η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα, σύμφωνα με την οποία μόνο ο σύζυγος μπορεί να υποβάλει την κοινή δήλωση και για λογαριασμό της συζύγου.

Ακόμη, από φέτος προβλέπεται ότι η πρώτη κοινή δήλωση των εγγάμων θα υποβάλλεται πλέον, σε κάθε περίπτωση, στο έτος που έπεται του γάμου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εντός του έτους που έγινε ο γάμος, αν αυτός προηγήθηκε χρονικά της περιόδου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και θα μετράει σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην οποία βρισκόταν κάθε ένας εκ των δύο συζύγων κατά το φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση.

Οι χωριστές δηλώσεις

Σε ότι αφορά στα ζευγάρια που θέλουν, να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει ένας εκ των δύο συζύγων να το γνωστοποιήσει την επιλογή αυτή στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Η δήλωση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2024.

Την γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστών δηλώσεων μπορεί να την κάνει στην Α.Α.Δ.Ε. οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι επέλεξαν πέρυσι να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, από το 2025 (για το φορολογικό έτος 2024) και τα επόμενα έτη, δεν θα χρειαστεί να εισέλθουν πάλι στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους για να ανανεώσουν αυτή την επιλογή τους, αλλά μόνο εφόσον επιθυμούν να την ανακαλέσουν.

Οι παγίδες

Σημειώνεται πάντως, πως η υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους εγκυμονεί και κινδύνους υπερφορολόγησης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό ισχύει, όταν το εισόδημα που θα δηλώσει ένας εκ των δύο, είναι μικρότερο από αυτό που θα προσδιοριστεί με τα τεκμήρια της Εφορίας.

Στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορεί να επικαλεστεί το εισόδημα του άλλου συζύγου για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα του προσδιορίσουν τα τεκμήρια και θα αναγκαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο βάσει τεκμηρίων.

Όμως, αν επιλέξει να μην υποβάλει χωριστά τη δήλωση αλλά από κοινού με τον ή την σύζυγο, τότε τυχόν πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει γι’ αυτόν ή γι΄ αυτήν λόγω τεκμηρίων θα μπορεί να την καλύψει με μέρος από το δηλωθέν εισόδημα της ή του συζύγου.

Το ίδιο ισχύει και με τις αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών (κωδικοί 049-050). Αν από τον ένα σύζυγο λείπουν αποδείξεις μέχρι να συμπληρωθεί το όριο που προβλέπεται και από τον άλλο σύζυγο περισσεύουν, δεν μεταφέρονται και στον πρώτο σύζυγο θα επιβληθεί πρόστιμο.

Αν όμως δεν είχαν «χωρίσει φορολογικά», τα ποσά των αποδείξεων ηλεκτρονικών πληρωμών, μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο σύζυγο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα