Οι διαδρομές των προσφύγων
Το σίγουρο είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα αποτρέψει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Απλώς , οι διακινητές θα χρησιμοποιήσουν άλλες διαδρομές και φυσικά θα κερδίζουν περισσότερα. Το σίγουρο είναι οτι το τεράστιο προσφυγικό κύμα έχει πολλαπλάσιασε και δυναμώσει τα κυκλώματα διακίνησης καθώςο τζίρος που γίνεται εκτιμάται σε αρκετες εκατοντάδες εκατομμύρια.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια από τον περασμένο Νοέμβριο τα Σκόπια αφήνουν μόνο πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, να περάσουν τα σύνορα εντούτοις πολλοί που δεν ανήκουν σε αυτές τις εθνικότητες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια διακινητών ή με πλαστά διαβατήρια.
Επίσης, περίπου το 9% των προσφύγων έφθασε στην Σερβία μέσω Βουλγαρίας, γράφει ο σερβικός τύπος επικαλούμενος σερβική ΜΚΟ. Κατά συνέπεια θα πρέπει ήδη να έφθασαν στην δυτική Ευρώπη χιλιάδες άτομα μέσω Βουλγαρίας. Η επιλογή της Βουλγαρίας μοιάζει λογική για όσους προέρχονται από την Τουρκία, διότι παρακάμπτουν έτσι το Αιγαίο . Όσοι γνωρίζουν ωστόσο, προειδοποιούν για τη βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τις βουλγαρικές αρχές ασφαλείας. Ορισμένες ιστοσελίδες με πληροφορίες για πρόσφυγες, αποθαρρύνουν μάλιστα όσους σκέπτονται να περάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.
Από την Ρουμανία έχουν περάσει σχετικά λίγοι πρόσφυγες. Τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προερχόμενοι από την Βουλγαρία προσπαθούσαν να περάσουν στην Ρουμανία με πλοία ή μέσω γεφυρών του Δούναβη. Το 2014 υπήρξαν ακόμα και προσπάθειες προσφύγων να φθάσουν από την Τουρκία με πλοίο στην Ρουμανία. Τους τελευταίους μήνες, οι ρουμανικές αρχές καταγράφουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν ερχόμενοι από την Ουκρανία και την Μολδαβία, να περάσουν στην Ρουμανία για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους στην Ουγγαρία.
«Νέες οδοί μέσω Αλβανίας έχουν ήδη δημιουργηθεί. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά εμείς θα το αποτρέψουμε», δήλωνε τέλος Ιανουαρίου κροάτης αξιωματούχος. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε επίσημη αναφορά στην αδριατική οδό. Αν και οι θερμοκρασίες στην αδριατική ακτή είναι υψηλότερες, οι πρόσφυγες θα πρέπει ωστόσο να περάσουν περισσότερα σύνορα. Εκτός από την Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Σλοβενία, οι πρόσφυγες θα πρέπει να περάσουν και από την Βοσνία. Μέχρι σήμερα όμως σχεδόν κανένας δεν έχει επιλέξει αυτήν την οδό.
Σε περίπτωση που πρόσφυγες αναγκαστούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ, ίσως επιλέξουν την οδό μέσω Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου για να φθάσουν στον προορισμό τους. Και αυτό, διότι μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν υπάρχουν ουσιαστικά συνοριακοί έλεγχοι, μιας και το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και κάνει λόγο απλά για «διοικητική διαχωριστική γραμμή». Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν μάλλον απίθανο πρόσφυγες να επιλέξουν αυτήν την οδό.
Υγεία
Μαθαίνουμε ταχύτερα ως παιδιά ή ως ενήλικες; Τα επιστημονικά ευρήματα εκπλήσσουν!
Έως τώρα θεωρούσαμε ταπαιδιάσχεδόν "μαθησιακά θαύματα". Κατακτούν εύκολα νέες γλώσσες, μουσικά όργανα, διάφορες δεξιότητες και... τις χορογραφίες από το TikTok. Η ευρέως διαδεδομέν ...