Αγορές

Οι μετοχές του Κόκκαλη "έκλεψαν την παράσταση" στο ΧΑ


Διφορούμενα μηνύματα δίνει το ΧΑ στο κλείσιμο μιάς εβδομάδας αβεβαιότητας και συναλλακτικής άπνοιας, με "μελανό" σημείο τη χθεσινή μεγάλη "βουτιά" μετοχών και βασικών δεικτών. Με ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση σε δύο φάσεις, οι αρχικές απώλειες υπερκαλύφθηκαν σήμερα, αλλά οι πιέσεις ήταν έντονες το τελευταίο πεντάλεπτο και στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες - ένδειξη βεβιασμένων ρευστοποιήσεων.

Ξεχώρισαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, που σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο με τεράστιο όγκο συναλλαγών. Η κίνηση τους ερμηνεύεται ως προανάκρουσμα επιχειρηματικών εξελίξεων.

 Ρευστό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Ενθαρρυντικά μηνύματα από τη Wall Street που άνοιξε σήμερα - και συνεχίζει - με κέρδη, δίνοντας κατεύθυνση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις διεθνείς αγορές οι φόβοι ότι Fed και  ΕΚΤ προσανατολίζονται σε αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο του κόστους χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας. 

Σημαντική παράμετρος για το ΧΑ οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι καταστροφικές πυρκαγιές, που θα προκαλέσουν σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, δυσχεραίνοντας παράλληλα  την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι ,κυρίαρχο στοιχείο την επόμενη εβδομάδα στο ΧΑ θα είναι η μεταβλητότητα. Η αντίσταση στις 900 μονάδες παραμένει ισχυρό "ανάχωμα". Σε περίπτωση καθοδικής κίνησης ο ΓΔ μπορεί να βρεί στήριξη στις 873-867 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρές απώλειες και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Μετά από μία ώρα συναλλαγών κατέγραψαν υψηλά ημέρας και στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά ταχείας διολίσθησης, σημειώνοντας χαμηλά ημέρας στις 13:45. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση σε δύο φάσεις - η δεύτερη όταν άνοιξε η Wall Street  με κέρδη. Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στα call auctions  εκδηλώθηκε αυξημένη προσφορά, που πίεσε τις τιμές και "ψαλίδισε" την άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από 879,35 μονάδες (-0,29%) μέχρι τις 886,47 (+0,51%). Εκλεισε τις 883,11 με  άνοδο 0,13%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε ανεπαίσθητη μεταβολή -0,04%, τερματίζοντας στις 2.110,22 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,92% μέχρι +0,35% και τερμάτισε με -0,10%.  Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +0,66%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +2,5%, Attica Bank +0,7% και Τρ. Ελλάδος +0,4%. Αμετάβλητη η Εurobank, Εθνική -0,4%, Alpha -0,9%, 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα - όπως και οι απώλειες: Μυτιληναίος +2%, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ +0,8%,  ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ +0,5%, ΕΛΠΕ +0,4%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Coca-Cola και ΟΛΠ -1,6%, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ -0,8%, Lamda -0,5%.

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intralot +11,7%, Intrakat +10,8%, Intracom +8,6%, Κέκροψ +4,3%.

Ανοδο της τάξεως του  8%-11%  μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν επίσης οι MIG, Moda Bagno, Elton, Performance Tech. και ΒΙΟΤΕΡ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα