Με την γνωστή τακτική καρότο-μαστίγιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει μεν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σύντομη επιστροφή της αποστολής, προειδοποιώντας δε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται στο 4%-5% του ΑΕΠ, κάτι που αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα καλό και ένα κακό νέο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα γρήγορα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όπως προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις και απαιτήσεις για δημοσιονομικό και συντάξεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο δείπνο των Βρυξελλών που συγκάλεσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν συζητήθηκε η πορεία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν ότι «έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στις συζητήσεις και θα περιμέναμε τη γρήγορη επιστροφή της αποστολής. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά το Eurogroup της Κυριακής». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται την άποψη των ελληνικών αρχών ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. «Το ΔΝΤ δεν ζητεί επιπλέον μέτρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι», τόνισε. Την ίδια στιγμή, όμως, είπε ότι το ΔΝΤ πάντα υποστήριζε ότι Ευρωπαίοι και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε πολύ φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, και όπως είπε στο blog του ο κ. Τόμσεν προσπάθησε να εξηγήσει τι χρειάζεται για να επιτευχθούν – κάτι που δεν είχε ποσοτικοποιηθεί ή συγκεκριμενοποιηθεί στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με «γραμμή άμυνας» τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ύφεση το 2015 (0,3%) και πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το ΔΝΤ στέκει αμετακίνητο στις αξιώσεις του και επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.