Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο ΧΑ – Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές


Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν και σήμερα εντυπωσιακά κέρδη, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά, κόντρα στις δυσοίωνες ενδείξεις και προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην μετά πανδημία περίοδο.

Θετική η επίδραση η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που έτρεξαν σήμερα σε ρυθμούς μινι ράλι, εν αναμονή αποφάσεων της ΕΚΤ για συνέχιση του έκτακτου QE με μαζικές αγορές ομολόγων  (DAX +3,70%, CAC40 +3,25%). Ενθαρρυντικά μηνύματα και από τη Wall Street, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν αυτή την ώρα +1,40%.

Οι αγορές αντιπαρέρχονται τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών και για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που φαίνεται ότι θα είναι αισθητές μέχρι και το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Το λιμνάζον χρήμα αναζητεί ευκαιρίες αποδοτικών τοποθετήσεων,  αξιοποιώντας τις αγοραστικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με την καθίζηση των τιμών κατά την έξαρση της πανδημίας.

Μεγάλος τζίρος

Στο ΧΑ θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί ο αυξημένος τζίρος. Σήμερα  διακινήθηκαν μετοχές συνολικής αξίας 87,7 εκατ. ευρώ. Το 40% αυτού του ποσού αφορά συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.

Η άνοδος του τελευταίου τριημέρου έχει δημιουργήσει αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη, που αποτελούν πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Οι κινήσεις  κατοχύρωσης βραχυχρόνιων αποδόσεων προκαλούν μεταβλητότητα, η οποία θα αυξάνεται όσο οι βασικοί δείκτης πλησιάζουν κρίσιμες αντιστάσεις.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Με συνεχείς διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές κατεύθυνσης κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες, έχοντας καταγράψει υψηλά ημέρας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 674,07 μονάδες με κέρδη 0,46%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 671,02 και 677,48 μοάδων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών ότι θα συναντούσε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 677-684 μονάδων.
Κατά 0,53% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.625,35 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποοίησε άλμα +4,08%, τερματίζοντας πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Πρώτη η Alpha με +5,8%.  Εθνική +5,4%, Πειραιώς +3,5%, Attica Bank +2,7%, Eurobank +2%, Ελλάδος +0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Lamda +3,2%,  Τιτάν +2,2%, ΕΧΑΕ +2%, Aegean +1,8%, Βιοχάλκο +1,6%, Coca-Cola +1,4%.

Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,6%, Jumbo -3,1%, Σαράντης -1,9%, ΟΤΕ και ΟΛΠ -1,4%, ΑΔΜΗΕ -1,2%,  ΔΕΗ -1,1%.

Στα mid caps ξεχώρισε η MIG με εντυπωσιακό άλμα +19,4%. Ακολούθησαν τρεις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Ιντρακάτ +15%, Intracom +8%, Intralot +3,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης