Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο


 Με υποτονικές συναλλαγές και μειωμένο τζίρο η χρηματιστηριακή αγορά επανήλθε σήμερα σε ανοδική τροχιά, μετά το καθοδικό βήμα εκτόνωσης που πραγματοποίησε την Παρασκευή. Νέο ρεκόρ επταετίας σε κλείσιμο σημείωσε ο ΓΔ. Οι προσδοκίες συντηρούνται και οι αναλυτές προβλέπουν μικρή περαιτέρω άνοδο, με αυξανόμενη μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Τα δεδομένα που διαμορφώνουν χρηματιστηριακό κλίμα δεν έχουν μεταβληθεί. Καταλύτης παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ σημαντική είναι η επίδραση από την εικόνα και την τάση των διεθνών αγορών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα ανοδικά (DAX +0,45%, FTSE-100 και CAC-40 +0,85%), οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται σε υψηλά επταετίας, η τιμή του φυσικού αερίου βυθίζεται 15%(!) χαμηλότερα.

Κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς εν μέσω πανδημίας πληθωριστικής απειλής και αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική, σημειώνοντας εντυπωσιακές βραχυχρόνιες επιδόσεις.

Απογοητεύσεις και "ντοπάρισμα"

Η Fitch απογοήτευσε κάπως την αγορά, αναβαθμίζοντας μόνον τις προοπτικέςτης ελληνικής οικονομίας κι όχι το αξιόχρεο της χώρας.. Ομως αυτό δεν είχε άμεση επίπτωση στο ΧΑ, που εστιάζει τώρα στη θετική πλευρά των εξελίξεων.

Στο επίκεντρο της προσοχής ο τραπεζικός κλάδος, καθώς συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, που βλέπουν θετικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες και μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και και αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι μετά την κατάκτηση των 950 μονάδων και των υψηλών 7ετίας, η εν εξελίξει ανοδική κίνηση μπορεί οδηγήσει τον ΓΔ στην περιοχή των 1.000 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, το στοίχημα παίζεται στην παραμονή του ΓΔ πανω από τις 950 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν βάση στήριξης και εφαλτήριο για την επόμενη κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα σε σημαντικό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας συνεχώς θετικό πρόσημο. Πήγε από τις 951,66 μονάδες (+0,24%) μέχρι τις 959,44 (+1,06%).  Εκλεισε στις 956,28 μονάδες, με κέρδη 0,73%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο  0,90%, τερματίζοντας στις 2.312,59 μονάδες. Στο +0,35% τερμάτισε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,77%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +1,93%.
Στο τραπεζικό ταμπλό συνεχίστηκε το μινι-ράλι της Alpha  (+3,2%), ακολουθούμενης από την Πειραιώς (+3%). Τρ. Ελλάδος +1,7%, Εθνική +1,4%, αμετάβλητη η Eurobank.  Καταποντίστηκε -6,9% η Attica Βank, λόγω των σεναρίων για νέες ΑΜΚ.).

Αξιόλογα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips.Στην πρώτη θέση η Βιοχάλκο με +2,6%.  ΕΥΔΑΠ +2,3%, ΟΠΑΠ +1,9%,  Aegean και ΕλβάλΧαλκόρ  +1,1%,  Μυτιληναίος +0,9%, Coca-Cola +0,7%. Με απώλειες  ΟΛΠ -1,7%, ΑΔΜΗΕ -1,2%, Τιτάν -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα