Αγορές

Οι τράπεζες φρέναραν το χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην τελευταία ανοδική κίνηση του ΧΑ, έμειναν σήμερα πίσω, φρενάροντας τον ΓΔ που έκλεισε χωρίς ουσιώδη μεταβολή. Η μάχη στους "πρόποδες" των 1.000 μονάδων συνεχίζεται και - όπως όλα δείχνουν - δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στις αμέσως προσεχείς μέρες..

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών.  Τον τόνο δίνουν οι κινήσεις βραχυχρόνιων κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που αυξάνουν την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έρχονται στο προσκήνιο παίρνοντας τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

"Φωτεινή εξαίρεση"  στο τραπεζικό ταμπλό η μετοχή της Attica Bank, που συνεχίζει την κούρσα ανάκαμψης καθώς προεξοφλείται η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της τράπεζας, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Οι επόμενοι καταλύτης

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ μπαίνει σε φάση βραχυχρόνιας συσσώρευσης, που θα εκτονωθεί με μία μεγάλη ανοδική κίνηση. Οι θετικές οι εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων - με deals, επενδυτικά σχέδια και αναμενόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 - θα συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στην αγορά.

Ο μεγάλος καταλύτης θα είναι βέβαια - σε επόμενη φάση - οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Προς το παρόν, περισσότερο μπορεί να "μετρήσουν" στην αγορά  η όξυνση του πολιτικού κλίματος και το εκλογικό ρίσκο.

 Προς το παρόν συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων, οι οποίες εξαρτώνται και από το κλίμα που διαμορφώνεται στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι βασικοί δείκτες δεν παρουσιάζουν ουσιώδη μεταβολή. Αρνητική εικόνα στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,85%, ενώ ο Nasdaq  χάνει 1,45%.

 Θετική εξέλιξη για τα χρηματιστήρια η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στα 56 ευρώ (-3,9%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά το πρώτο 45λεπτο και στη συνέχεια άλλαξαν  πολλές φορές πρόσημα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,66% στις 1.000,49 μονάδες και σημείωσε χαμηλό -0,69% στις 987,07. Τερμάτισε στις 993,86 μονάδες με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,01%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,35%, κλείνοντας στις 2.398,3 μονάδες. Οριακή άνοδο 0,05% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,79% μέχρι +0,67% και  έκλεισε με απώλειες 1,04%. Στο προσκήνιο παρέμεινε η μετοχή της Attica Bank, που έκλεισε στο +15,9%. Ακολούθησαν Πειραιώς +2% και Τρ. Ελλάδος +0,6%. Στο κόκκινο Alpha -1,9%, Εθνική -1,6%, Eurobank -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε ο Τιτάν με +6,7%. Με αξιόλογα κέρδη Aegean +2,5%, ΕΛΠΕ +2,2%, Quest +2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, Jumbo +0,8%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: ΕλβάλΧαλκόρ -2,2%, Βιοχάλκο και Σαράντης -2%, Ελλάκτωρ -1,9%, ΟΛΠ -1,7%, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα