Αγορές

Οι τράπεζες το παράκαναν: Καμπανάκι για τα εταιρικά ομόλογα!


Η έκδοση της B&F άφησε πολλά χαρτιά στους αναδόχους και το ομόλογο υποχωρεί σημαντικά στο ταμπλό του ΧΑ.

Από το 2016, η εταιρική αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου άρχισε να ανθίζει, σε ένα ασφυκτικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Αλλά οι τράπεζες φαίνεται ότι έπεσαν και πάλι στην παγίδα της υπερβολής και ήδη ηχεί το πρώτο καμπανάκι για τα εταιρικά ομόλογα, με την κακή εξέλιξη της τελευταίας έκδοσης από την B&F Ενδυμάτων.

Η ανάπτυξη της αγοράς των εταιρικών ομολόγων έγινε δυνατή όταν άρθηκε ένας διοικητικός περιορισμός που εμπόδιζε την έκδοση τίτλων: έπαψε να ισχύει το «πλαφόν» στα επιτόκια των τίτλων, που απαγορευόταν, ως το 2016, να ξεπερνούν το ύψος του δικαιοπρακτικού/εξωτραπεζικού επιτοκίου.

Έκτοτε, αρχής γενομένης από μια μικρή έκδοση της MLS (4 εκατ. ευρώ), άρχισε να αναπτύσσεται μια αγορά που ωφελούσε όλους τους εμπλεκόμενους: οι εταιρείες βρήκαν δανεισμό με ανεκτό κόστος, οι επενδυτές μια καλή εναλλακτική για να ξεφύγουν από τις χαμηλές αποδόσεις των καταθέσεων, οι τράπεζες ένα τρόπο για να εισπράξουν μέρος των δανείων που είχαν χορηγήσει (σε όλες τις εκδόσεις, η πληρωμή τραπεζικού δανεισμού αποτέλεσε βασικό προορισμό των κεφαλαίων που αντλήθηκαν).

Όμως, ήδη έγινε το πρώτο «στραβοπάτημα» στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, που θα πρέπει να χρησιμεύσει σαν μια προειδοποίηση για την αποφυγή υπερβολών στο μέλλον: το τελευταίο ομόλογο που εκδόθηκε, από την B&F Ενδυμάτων (δραστηριοποιείται στο γυναικείο ένδυμα με βασικό εμπορικό σήμα το “BSB”), δεν «περπάτησε» καλά στην πρωτογενή διάθεση, ούτε στη δευτερογενή διαπραγμάτευση στο ΧΑ.

Η μη εισηγμένη εταιρεία ενδυμάτων επιχείρησε να αντλήσει ένα ποσό αρκετά μεγάλο για τα οικονομικά της μεγέθη (25 εκατ. ευρώ) και η έκδοση της είχε πολύ χαμηλή κάλυψη (1,04), με πολλές προσφορές να κινούνται σε μη ανεκτά επίπεδα επιτοκίου, πάνω από 5%.

Η έκδοση τελικά διατέθηκε με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο από το 5% (4,95%), αλλά σχεδόν το 1/3 των τίτλων έμεινε στα χέρια των αναδόχων τραπεζών, Πειραιώς και Επενδυτική (IBG). Το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων (4.000 επί συνόλου 25.000, δηλαδή περίπου 16%) έμειναν στην Τράπεζα Πειραιώς, που είναι τα τελευταία χρόνια και η βασική πιστώτρια τράπεζα της B&F και περίμενε από την έκδοση να «κλειδώσει» την είσπραξη απαιτήσεών της (τα 20 από τα 25 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμή δανείων).

Στη διαπραγμάτευση των ομολόγων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η κατάσταση ως τώρα είναι μάλλον απογοητευτική. Ενώ τα εταιρικά ομόλογα διαπραγματεύονται πάνω από την ονομαστική τους αξία (100), το ομόλογο της B&F «ταλαιπωρείται» από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 98,3, χάνοντας 1,7% σε δύο συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σήμερα έχει εισαχθεί στο σύστημα συναλλαγών μια πολύ μεγάλη εντολή αγοράς, 4.000 τίτλων, δηλαδή ακριβώς όσους έχει κρατήσει από την έκδοση η Τράπεζα Πειραιώς (πιθανόν να πρόκειται για σύμπτωση). Το κακό, όμως, είναι η εντολή έχει τιμή στο 90, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ζητεί να αγοράσει τα ομόλογα με έκπτωση 10% επί της ονομαστικής τους αξίας με… το καλημέρα της διαπραγμάτευσής τους.

Δεν έπεισε τους επενδυτές

Η έκδοση της B&F δεν αντιμετώπισε προβλήματα μόνο λόγω της κακής συγκυρίας στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο, όπου η περίπτωση της Folli Follie έχει δημιουργήσει έντονη καχυποψία για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από την εταιρεία δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικά για τις προοπτικές της, καθώς δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο με έντονο, διεθνοποιημένο ανταγωνισμό από ισχυρά brands, υποχρεώνονται να διατηρεί πολύ υψηλές δαπάνες διάθεσης και βαρύνεται με αρκετά υψηλό δανεισμό.

Εξάλλου, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, σε «πονηρούς» καιρούς, δεν ήταν όσο αξιόπιστα θα επιθυμούσε το επενδυτικό κοινό. Παρότι έχει σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες, δεν ελέγχεται από έναν από τους μεγάλους οίκους ορκωτών λογιστών (“Big Four”), ενώ η θυγατρική στην Ρουμανία, που διατηρεί 24 καταστήματα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος των διεθνών δραστηριοτήτων, είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ως το 2016 και λειτουργούσε, επίσης ως και το 2016, χωρίς έλεγχο από ορκωτό.

Το μάνατζμεντ της εταιρείας έχει έντονη οσμή οικογενειοκρατίας: τα τρία βασικά στελέχη προέρχονται από την οικογένεια Μπιθαρά (Σοφία Μπιθαρά, πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, Βασίλειος Μπιθαράς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Μπιθαράς, εκτελεστικό μέλος), ενώ για τις αμοιβές τους αποφασίζει η πρόεδρος της επιτροπής αμοιβών, Δήμητρα-Αγάπη Μπιθαρά! Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος είναι το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Τρ. Πειραιώς και της MIG, Σταύρος Λεκάκος.

Η B&F είχε ακολουθήσει το μοντέλο της… σφικτής σχέσης με τη βασική πιστώτρια τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς: σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2016, διατηρούσε μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών, με σημαντικότερη τοποθέτηση στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (2.422.301 μετοχές, με αξία κτήσης 576.477 ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα