Οικονομία

Γουίλιαμς/Fed: «Περιθώριο για μείωση επιτοκίων στο άμεσο μέλλον»


Παρά την προσωρινή στασιμότητα του πληθωρισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατηρεί το περιθώριο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων «στο άμεσο μέλλον», χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Αυτή ήταν η βασική εκτίμηση που εξέφρασε την Παρασκευή ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, τονίζοντας την ανάγκη εξισορρόπησης των στόχων της κεντρικής τράπεζας.

Η εξισορρόπηση των στόχων και η στάση της πολιτικής

Μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Χιλής, ο κ. Γουίλιαμς αναγνώρισε ότι η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει «προσωρινά σταματήσει», με το τρέχον επίπεδο να εκτιμάται περίπου στο 2,75%. Ωστόσο, υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επαναφερθεί ο πληθωρισμός στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2% σε σταθερή βάση.

Παρά την ανησυχία για τον πληθωρισμό, ο Γουίλιαμς υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μετριαστούν. Ως βασικό επιχείρημα ανέφερε ότι Η αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης, με την ανεργία να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο στο 4,4%. Ο ίδιος χαρακτήρισε το επίπεδο αυτό συγκρίσιμο με την εποχή πριν από την πανδημία, όταν η αγορά δεν βρισκόταν σε «υπερθέρμανση» και πρόσθεσε πως οι δασμοί δεν φαίνεται να δημιουργούν επίμονο πληθωρισμό.

Το σκεπτικό για τη μείωση

Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης ξεκαθάρισε ότι η Fed πρέπει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό «χωρίς να δημιουργήσει αδικαιολόγητους κινδύνους για τον στόχο της μέγιστης απασχόλησης».

Συμπερασματικά, ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι βλέπει τη νομισματική πολιτική ως «μετρίως περιοριστική». Εξήγησε ότι ακριβώς επειδή η πολιτική είναι ήδη περιοριστική, υπάρχει «περιθώριο για περαιτέρω προσαρμογή» των επιτοκίων προς το ουδέτερο επίπεδο. Η κίνηση αυτή θα εξισορροπήσει τη στάση της πολιτικής, ώστε να επιτευχθούν ταυτόχρονα και οι δύο βασικοί στόχοι της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα