Οικονομία

Κίνα: Με 5,2% "έτρεξε" το ΑΕΠ το β' τρίμηνο – Πιθανή παύση στα νέα μέτρα στήριξης


Η κινεζική οικονομία κατέγραψε ισχυρή άνοδο 5,2% το δεύτερο φετινό τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και επιτυγχάνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη 5%. Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται να μειώνουν την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης από την κινεζική ηγεσία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, παρά την υπέρβαση των προσδοκιών στο συνολικό ΑΕΠ, τα επιμέρους δεδομένα υπογραμμίζουν μια πιο σύνθετη εικόνα.

Ανάκαμψη με… αστερίσκους σε λιανεμπόριο και επενδύσεις

  • Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών (5,7%).
  • Οι λιανικές πωλήσεις ωστόσο επιβραδύνθηκαν, με αύξηση 4,8% τον Ιούνιο, έναντι 6,4% τον Μάιο και κάτω από την πρόβλεψη του 5,4%.
  • Οι επενδύσεις παγίων στοιχείων αυξήθηκαν μόλις 2,8% στο πρώτο εξάμηνο του έτους — σημαντικά χαμηλότερα από την εκτίμηση για 3,6%.
  • Οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 11,2%, δείχνοντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να πιέζεται.
  • Η ανεργία στις αστικές περιοχές διατηρήθηκε στο 5%, με τους οικονομολόγους να αναμένουν επιβράδυνση στο β΄ εξάμηνο.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν αντοχή, η οικονομία της Κίνας παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Οι δασμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι έφτασαν στο 145% τον Απρίλιο, ανάγκασαν το Πεκίνο να ενεργοποιήσει πακέτο μέτρων στήριξης, με ενίσχυση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιδοτήσεις για νέες προσλήψεις και προγράμματα ανανέωσης τεχνολογικού εξοπλισμού.

Με τις ΗΠΑ να αποκλιμακώνουν εν μέρει τις κυρώσεις και την Κίνα να προχωρά σε διευκολύνσεις εξαγωγών σπάνιων γαιών, οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο έως τις 12 Αυγούστου για να διαμορφώσουν μόνιμη συμφωνία.

Παρά τους δασμούς, οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα:

  • Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 10,9%, αλλά οι εξαγωγές προς την Ασία αυξήθηκαν 13% και προς την ΕΕ 6,6%.
  • Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο συνολικό εξαγωγικό μερίδιο της Κίνας μειώθηκε στο 11,9%, από 14,1% πέρυσι.

Η Κίνα φαίνεται να μετατοπίζει στρατηγικά την τεχνολογική και βιομηχανική της ισχύ προς περιοχές με υψηλότερο δυναμισμό ζήτησης και λιγότερα γεωπολιτικά εμπόδια.

Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική στήριξης

Οικονομολόγοι όπως ο Huang Yiping, σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, προειδοποιούν πως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη: η αναιμική κατανάλωση, οι χαμηλοί δείκτες PMI και η υψηλή ανεργία στους μετανάστες καταδεικνύουν ότι απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η πρότασή τους περιλαμβάνει 1,5 τρισ. γιουάν σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να περιοριστούν οι επιπτώσεις των δασμών, αλλά και νέα μείωση επιτοκίων.

Εάν η δυναμική συνεχίσει, το Πεκίνο ίσως αποφύγει νέα μέτρα τον Ιούλιο, αφήνοντας περιθώριο έως τον Σεπτέμβριο για πιθανή «τελική ένεση» στήριξης. Η τεχνολογική αυτάρκεια, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και η ενίσχυση της καινοτομίας αναδεικνύονται ως κρίσιμες προτεραιότητες για μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα