Στο κενό πέφτει το σχέδιο της Κομισιόν για επιβολή φόρου στις μεγάλες και μεγαλομεσίες επιχειρήσεις της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα γα την κάλυψη των αυξημένων δαπανών του προΥπολογισμου.
Κυβερνήσεις των χωρών-μελών σπεύδουν να το απορρίψουν ασυζητητί, ενώ αρνητική στάση τηρούν και τα περισσότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που η έγκριση του είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του σχεδίου και την επιβολή φόρου.
Ο φόρος — που ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ — θα απέφερε έσοδα ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ιδέα είναι ότι θα αποτελούσε μια νέα πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ και την αποπληρωμή χρεών της περιόδου του κορωνοϊού.
Προτείνεται να επιβληθεί στα έσοδα των επιχειρήσεων και όχι στα κέρδη - να πληρώνουν δηλαδή και οι επιχειρήσεις που έχουν ζημίες, εφ' όσον ο τζίρος τους υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Ομως, πριν ακόμη "στεγνώσει το μελάνι" των ανακοινώσεων της Κομισιόν, η Γερμανία και η Ολλανδία έσπευσαν να "θάψουν" την πρόταση.
«Δεν τίθεται θέμα να φορολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει νομική βάση για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. «Δεν πρόκειται να το κάνουμε».
Η ολλανδική κυβέρνηση διεμήνυσε επίσης ότι «για την Ολλανδία, αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση», επιμένοντας στην ανάγκη να περιοριστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ και όχι να επεκταθεί.