Υπόμνημα με προτάσεις σε έξι βασικούς άξονες παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, Θέμης Σαρασίδης, κατά τη συνάντηση παραγωγικών φορέων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενόψει της 90ής ΔΕΘ.
Κεντρικός στόχος είναι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να υπερβούν το 50% του ΑΕΠ μέσω εθνικού σχεδιασμού δεκαετίας. Το 2025, η αξία τους έφτασε τα €99,6 δισ., καλύπτοντας το 40,1% του ΑΕΠ.
Η σημαντική πρόοδος των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια πρέπει πλέον να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια.
Υποδομές και ενεργειακό κόστος
Στον πρώτο άξονα, ο ΣΕΒΕ ζητά ταχεία προώθηση επενδύσεων σε συνδυασμένες μεταφορές και άμεση σύνδεση των βιομηχανικών περιοχών με λιμάνια, σιδηρόδρομο και οδικό δίκτυο.
Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους (δεύτερος άξονας), προτείνονται:
-
Αναπροσαρμογή του target model και κατάργηση της οριακής τιμής.
-
Πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού αντιστάθμισης έμμεσου κόστους ρύπων.
-
Ενίσχυση υποδομών σε δίκτυα, αποθήκευση, εξηλεκτρισμό και ενεργειακή αποδοτικότητα.
-
Διατήρηση και επέκταση της επιστροφής ΕΦΚ Καυσίμων στους εξαγωγείς και στο φυσικό αέριο.
Χρηματοδότηση, εργατικό δυναμικό και φορολογία
Στον τρίτο άξονα των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο Σύνδεσμος ζητά απλοποίηση διαδικασιών, απαλλαγή από την εισφορά 0,60% του Ν. 128/75 για δάνεια που αποπληρώνονται από εξαγωγές, καθώς και αύξηση προϋπολογισμών σε έξυπνη μεταποίηση, AI, κυκλική οικονομία και αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Εξαγωγικής Ανάπτυξης.
Για την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (τέταρτος άξονας), προτείνεται η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, οι διακρατικές συμφωνίες και η ένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών, ανέργων και μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων.
Στα φορολογικά κίνητρα (πέμπτος άξονας), ο ΣΕΒΕ εισηγείται:
-
Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% με αναδρομική ισχύ από το φορολογικό έτος 2025.
-
Αυξημένες και ταχύτερες αποσβέσεις για επενδύσεις σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και ενεργειακή αναβάθμιση.
Εποπτεία αγοράς και δημόσιες συμβάσεις
Στον έκτο άξονα, ζητείται αποτελεσματικός μηχανισμός εποπτείας της αγοράς και αναβάθμιση των κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο η χαμηλότερη τιμή, αλλά η ποιότητα και η εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Απαιτείται ένας συνεκτικός εθνικός σχεδιασμός με ορίζοντα δεκαετίας, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.