Την ώρα που οι τιμές των 11 από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν ανατιμήσεις, ο δείκτης του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε στο 1,9% από το 2,9% που έτρεχε τον Αύγουστο.
Στα τρόφιμα συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τροφίμων με διαδοχικές αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά όπως τα κρέατα, ενώ με ρυθμό πέριξ του 10% αυξάνονται κάθε μήνα τα ενοίκια, σφίγγοντας τον κλοιό στα νοικοκυριά.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε στο 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2024, έναντι 2,9% που ήταν τον Αύγουστο και 3,1% τον Ιούλιο.
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2025 παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 1,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2024 – Σεπτεμβρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2023 - Σεπτεμβρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,5%.
Οι ανατιμήσεις
Οι κυριότερες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν σε:
- Σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας: 22,2%
- Καφές:19,8%
- Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο:12,6%
- Ενοίκια κατοικιών: 9,9%
- Κρέατα (γενικά): 8,4%
- Ασφάλιστρα υγείας: 7,0%
- Πακέτο διακοπών: 6,7%
- Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία: 6,7%
- Προϊόντα ζαχαροπλαστικής: 6,5%
- Ψάρια νωπά: 6,2%
- Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς: 6,0%
- Επισκευή και συντήρηση κατοικίας: 5,6%
- Ένδυση και υπόδηση: 5,2%
Οι μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι τιμές των ακόλουθων αγαθών και υπηρεσιών:
- Ελαιόλαδο: -37,1%
- Πετρέλαιο θέρμανσης: -12,9%
- Φυσικό αέριο: -10,2%
- Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: -9,2%
- Σάλτσες-καρυκεύματα: -6,8%
- Λαχανικά (γενικά): -5,2%
- Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: -4,5%
- Άλλα είδη ατομικής φροντίδας: -3,8%
- Ηλεκτρισμός: -3,7%
Αυξήσεις τιμών παντού
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι όλες οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση ενώ μόνο σε έναν δείκτη καταγράφηκε υποχώρηση. Αναλυτικότερα καταγράφηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις:
- 1,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα (γενικά), σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, λαχανικά (γενικά), σάλτσες-καρυκεύματα.
- 1,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), τσιγάρα.
- 5,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.
- 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα.
- 2,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
- 1,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 1,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
- 2,7% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Μείωση κατά 0,4% παρουσίασε μόνο ο δείκτης της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.