Η Ονδούρα έστειλε σήμερα περισσότερους από 600 αστυνομικούς στα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε την Πέμπτη μπροστά στην αυξανόμενη εγκληματική δραστηριότητα συμμοριών, ανέφερε η στρατιωτική αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σύμφωνα με την εντολή που εξέδωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου ασφάλειας, περισσότεροι από 600 στρατιωτικοί αστυνομικοί αναχώρησαν σήμερα για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε συνοριακά σημεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, Μάριο Ριβέρα.
Αυτή η μονάδα, αποτελούμενη από μέλη του στρατού, συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτές οι ενισχύσεις έχουν στόχο να «αποτρέψουν την είσοδο» στη χώρα «μελών εγκληματικών κυκλωμάτων» από γειτονικές χώρες και ειδικότερα από το Ελ Σαλβαδόρ, εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Ο «πόλεμος» κατά των συμμοριών υπό την ηγεσία του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε έχει οδηγήσει στην φυλάκιση από τις αρχές του έτους περίπου 58.000 ανθρώπων.
Οι ενισχύσεις στην Ονδούρα στάλθηκαν στα διαμερίσματα Τσολουτέκα, Βάγιε (νότια), Λα Πας, Ιντιμπουκά, Οκοτεπέκε (δυτικά), Σάντα Μπάρμπαρα, Κορτές (βορειοδυτικά), Ελ Παραϊσο και Γκράθιας α Ντίος (ανατολικά), σύμφωνα με τον Μάριο Ριβέρα που τόνισε ότι «θα παραμείνουν επ’ αόριστον στη θέση τους».
Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε την Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική κλίμακα κι άρχισε να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εκβιάσεων από μέλη βίαιων συμμοριών σε όλη τη χώρα, που προσλαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο διευθυντής της αστυνομίας Γκουστάβο Σάντσεθ είπε ότι τουλάχιστον 20.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο του μέτρου, το οποίο ήρθε λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση εκατοντάδων οδηγών λεωφορείων στην πρωτεύουσα κατά των εκβιασμών από συμμορίες.
Περίπου 400 εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους από μέλη συμμοριών, σύμφωνα με ηγέτες συνδικάτων.
Η Ονδούρα βρίσκεται στην καρδιά του «τριγώνου του θανάτου», μιας περιοχής της Κεντρικής Αμερικής που μαστίζεται από βία, φτώχεια και διαφθορά. Εκεί, όπως και στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα, κυριαρχούν εγκληματικές συμμορίες, οι «μάρας».