Στον… πάτο της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τη βαθμολόγηση της οικονομικής ελευθερίας παραμένει η Ελλάδα, ισοβαθμώντας φέτος με την Κίνα.
Το καναδικό Ινστιτούτο Fraser βαθμολογεί την οικονομική ελευθερία με βάση πέντε κριτήρια: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, στα εργασιακά και στην επιχειρηματικότητα.Από τους πέντε αυτούς δείκτες, η Ελλάδα βαθμολογείται ικανοποιητικά μόνο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, χάρη στη συμμετοχή στην ευρωζώνη.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 110η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο 2016», που ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Fraser.
Σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα κερδίζει τρεις θέσεις στην κατάταξη και ισοβαθμεί με την Κίνα και την Σουαζιλάνδη. Η χώρα κατατάσσεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την Κροατία (75η θέση), που είναι η χώρα της Ευρώπης με τη χειρότερη επίδοση. Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από την Ελλάδα στην κατάταξη.
Πρώτες πέντε χώρες στη λίστα είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία, η Βενεζουέλα παραμένει στην τελευταία θέση (162).
Την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Fraser έκανε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Ο εκτελεστικός διευθυντής του, Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».
Υγεία
Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας
Για να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αισθανθούμε, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται σταθερή και συνεχή ενέργεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ενέργεια προέρχεται από το σάκχαρ ...