Διεθνή

Πακιστάν: Αφγανοί χωρίς νόμιμα έγγραφα κρύβονται για να αποφύγουν την απέλαση


Αφού έζησαν στο Πακιστάν για χρόνια, χιλιάδες Αφγανοί κρύβονται πλέον για να γλιτώσουν από την κυβερνητική διαταγή για την απέλαση παράτυπων αλλοδαπών διότι φοβούνται διώξεις από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η πύλη είναι κλειδωμένη απ’ έξω… είμαστε κλειδωμένοι μέσα, δεν μπορούμε να βγούμε έξω, δεν μπορούμε να ανάψουμε τα φώτα, δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε δυνατά», δήλωσε μια 23χρονη Αφγανή, μιλώντας μέσω Διαδικτύου από καταφύγιο όπου, όπως είπε η ίδια, κρύβονταν δεκάδες άλλοι έως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν μετακινηθούν σε νέα κρυψώνα.

Οι υποστηρικτές τους βάζουν μια κλειδαριά στην πύλη ώστε οι γείτονες να πιστεύουν ότι το σπίτι δεν κατοικείται, δήλωσαν άλλοι από τους ανθρώπους που κρύβονταν εκεί.

Η γυναίκα αυτή, που κατάγεται από την Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, λέει ότι φοβάται ότι θα υποστεί διώξεις εάν επιστρέψει στη χώρα της διότι αλλαξοπίστησε από το ισλάμ στον χριστιανισμό το 2019 και η αποκήρυξη της πίστης στο ισλάμ συνιστά σοβαρό αδίκημα με βάση την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζουν οι Ταλιμπάν.

Η ίδια είναι μία από τους χιλιάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτιβιστών, που κρύβονται στο Πακιστάν για να αποφύγουν την απέλασή τους στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης να φύγουν από τη χώρα οι παράτυποι μετανάστες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Πακιστάν, εμπλέκονται σε επιθέσεις μαχητών και εγκλήματα.

Οι αρχές ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις εντοπισμού και συγκέντρωσης των ανθρώπων αυτών σε όλη τη χώρα μετά τη λήξη, την 1η Νοεμβρίου, της προθεσμίας που είχε δοθεί για την οικειοθελή έξοδό τους από το Πακιστάν.

Η Σιτζάλ Σαφίκ, 30 ετών, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καράτσι που έχει βοηθήσει Αφγανούς να βρουν καταφύγιο πριν από τη νέα πολιτική απέλασης του Πακιστάν, είναι μία από τους πολλούς αιτούντες που ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει το πρόγραμμα απελάσεων.

«Γνωρίζω πολλές γυναίκες, κορίτσια, που λένε ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν αντί να επιστρέψουν στο καθεστώς υπό τους Ταλιμπάν», δήλωσε η Σαφίκ, λέγοντας ότι όλες έχουν επαγγελματικά όνειρα και φιλοδοξίες που θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν στο Αφγανιστάν, όπου οι γυναίκες αποκλείονται από τις περισσότερες θέσεις εργασίας και μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με άνδρα συνοδό.

Δεν υπήρχε άμεσο σχόλιο από εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για το εάν αυτοί που επιστρέφουν θα περνούν από έλεγχο ή θα διώκονται με βάση τη νομοθεσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών του Πακιστάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο για την εξαίρεση από την απέλαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει ως τώρα απορρίψει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και δυτικών πρεσβειών να επανεξετάσει το σχέδιο απέλασης ή να ταυτοποιήσει και να προστατεύσει τους Αφγανούς που κινδυνεύουν με δίωξη εάν επιστρέψουν.

‘ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΗ’

Το Reuters μίλησε με δεκάδες παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να μην εντοπιστούν κατά τη σαρωτική επιχείρηση που γίνεται σε όλη τη χώρα. Λόγω της κατάστασής τους, αρνήθηκαν να δώσουν το όνομά τους ή ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας 35χρονος πατέρας, που έχει επίσης αλλαξοπιστήσει στον χριστιανισμό και που διέφυγε στο Πακιστάν με την εννιάχρονη κόρη του.

Άλλη κοπέλα στο καταφύγιο αυτό δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή της διότι ανήκει στην εθνοτική μειονότητα Χαζάρα, που για χρόνια υφίσταται διώξεις από σκληροπυρηνικούς σουνίτες εξτρεμιστές στο Αφγανιστάν.

«Είναι χειρότερα από φυλακή», δήλωσε 22χρονος Αφγανός, που είπε ότι φροντίζει να παραμένουν τα φώτα κλειστά όλο το βράδυ για να μην εντοπιστούν.

Κάτοικοι της περιοχής που βοηθούν τους Αφγανούς κανονίζουν ώστε να τους δοθούν τρόφιμα και νερό κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Αφγανή τραγουδίστρια Γουάφα, 28 ετών, φοβάται ότι οι ημέρες ασφαλούς παραμονής της στο Πακιστάν, όπου διέφυγε λίγο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία πριν από δύο και πλέον χρόνια, φθάνουν στο τέλος τους διότι έληξε η βίζα της.

Μιλώντας από το σπίτι συγγενικού της προσώπου στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να λάβει άσυλο στη Γαλλία ή στον Καναδά, ή να γίνει το Πακιστάν πατρίδα της, καθώς η επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι, που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, δεν είναι πλέον αποδεκτή στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες μουσικές παραστάσεις. Αλλά ωστόσο δεν έχει λάβει κανένα νέο και η αίτηση για παράταση της βίζας παραμένει οικονομικά ασύμφορη για την οικογένειά της. Στο μεταξύ, δεν βγαίνει από το σπίτι για να αποφύγει αιφνιδιαστικούς έλεγχους της πακιστανικής αστυνομίας.

«Είμαι τραγουδίστρια…γνωρίζω τι θα μου συμβεί όταν επιστρέψω», δήλωσε η Γουάφα.

Ο Σαλέχ Ζαντά, 32χρονος τραγουδιστής στο Καράτσι, δήλωσε ότι έφυγε από το Αφγανιστάν πριν από έναν χρόνο.

«Τραγουδούσα στο χωριό μου για φίλους και συγγενείς, είχαμε πολλές γιορτές, γιορτές με τραγούδια», δήλωσε ο Σαλέχ Ζαντά, μιλώντας από διαμέρισμα που ανήκει σε συγγενείς του. «Η οικογένειά μου με συμβούλευσε να φύγω από το Αφγανιστάν, φοβόμουν τους Ταλιμπάν», δήλωσε , προσθέτοντας ότι ο φόβος να τον συλλάβει η πακιστανική αστυνομία, διότι δεν έχει βίζα σε ισχύ, τον κρατά κλεισμένο στο σπίτι για μέρες.

«Η ζωή είναι δύσκολη εδώ (στο Πακιστάν) αλλά πρέπει να σώσω τη ζωή μου».

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα