Τράπεζες

Παντοδύναμοι οι διαχειριστές κεφαλαίων στην ΕΕ


Ενα φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν για την εποπτεία και τον έλεγχο των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, κατέληξε ουσιαστικά "στα σκουπίδια", προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις αυτών που θα έμπαιναν υπό έλεγχο. Το Eurogroup έκανε τόσες και τέτοιες αλλαγές, που το σχέδιο κατέληξε τελικά σε ανούσιες διατάξεις.

Η στάση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνηςέδειξε για ακόμη μια φορά ποιος "έχει το πάνω χέρι" στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μεταξύ άλλων στόχο να προλάβει και να ελέγξει στη μετά Brexit εποχή την ευνοϊκή μεταχείριση χρηματοπιστωτικών εταιρειών του Λονδίνου από χώρες της ΕΕ. Φοβούμενες ότι θα χάσουν τη δυνατότητα να προσελκύουν ξένες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στην επικράτειά τους, μια σειρά μικρές χώρες με επικεφαλής το Λουξεμβούργο επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση.

Η πρόταση της Επιτροπής πέρασε τελικά μετά από πίεση μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Ομως το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε δεν είχε καμία σχέση με το αρχικό. 

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Κομισιόν, η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα είχε άμεση εποπτεία σε επενδυτικά κεφάλαια - όπως τα venture capital funds και τα European Long-Term Investment Funds (ELTIF) - στις χώρες της Ε.Ε.

Οπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Μπ. Μιχάλη στην "Εφημερίδα των Συντακτών", το Λουξεμβούργο μαζί με κάποιες άλλες χώρες μπλόκαραν την πρόταση. Παράλληλα απέρριψαν τη σχεδιαζόμενη επέκταση των εξουσιών της ESMA στον έλεγχο των ενημερωτικών δελτίων,  δηλαδή των εγγράφων που περιέχουν τις  πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται κάποιος πριν επιλέξει να επενδύσει σε μια εταιρεία.

Ο έλεγχος των εθνικών εποπτικών αρχών θα παραμείνει στα χέρια ενός συμβουλίου που θα ορίζεται από τις εθνικές αρχές, αντί ενός ανεξάρτητου οργάνου όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Η πρεμούρα του Λουξεμβούργου να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς, σχετίζεται βέβαια με τον ρόλο που αυτό κατέχει σήμερα στην επενδυτική τραπεζική της ευρωζώνης. Χάρη στο ευνοϊκό νομικό και φορολογικό καθεστώς, αποτελεί το κέντρο της "βιομηχανίας" επενδυτικών κεφαλαίων της ευρωζώνης, με συνολικό ενεργητικό 4,5 τρισ. ευρώ στην επικράτειά του, δυο φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Αρκετά από τα funds του Λουξεμβούργου έχουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο.

Το παραπάνω μπλόκο δεν ήταν το μοναδικό που έπεσε χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Σουηδία αντιτάχθηκαν και σε σχέδιο να περιοριστεί η δυνατότητα που έχουν οι κυβερνήσεις να μπλοκάρουν με βέτο μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. για φορολογικά ζητήματα.

Η κίνησή τους υποσκάπτει επί της ουσίας τις προσπάθειες να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν τον φορολογικό ανταγωνισμό, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα