«Όποιος αρνείται τη συνεργασία και τη συμπαράταξη, βάζει τρικλοποδιά στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών, οι οποίες αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Ποιο κόμμα υπηρετεί αυτή την προοπτική; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να γυρίσει να ακούσει, να δει τις 10 προγραμματικές μας προτάσεις, που αποτελούν το θεμέλιο μιας προοδευτικής πολιτικής που έχει ανάγκη η κοινωνία. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη την αναπαραγωγή των κομμάτων και των στελεχών τους». Αυτό τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, κληθείς να σχολιάσει τη στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων απέναντι στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τελευταία την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς.
«Η δουλειά της αριστεράς είναι να φτιάχνει μέτωπα, να φτιάχνει πλειοψηφίες, να κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού και να βελτιώνει τη ζωή του κόσμου», σημείωσε, πριν θυμίσει ότι το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν επίσης σε δύσκολη θέση, είχε απευθύνει πρόταση εκλογικής συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή. «Έναν χρόνο μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Ο προοδευτικός κόσμος θα επιβραβεύσει και τώρα την πολιτική δύναμη που, με συνέπεια, υπηρετεί αυτή την προοπτική (σ.σ. της προοδευτικής συνεργασίας)», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι «με το που κάναμε την πρόταση, πυροδοτήθηκαν εξελίξεις. Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μια επίθεση, χειρότερη σε δηλητήριο από αυτές που κάνει η Ομάδα Αλήθειας και η Ν.Δ. Είπε ότι ο Τσίπρας θα μείνει στο λαγούμι του. Καλούμε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, που γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του 2015-2019 είχε κατακτήσεις μέσα σε δυσκολίες, να την αξιολογήσει αυτή τη θέση, αυτή τη μανία της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όποιος μιλά εκεί μέσα και ζητά πιο ήπιους τόνους παραπέμπεται στα πειθαρχικά. Η Νέα Αριστερά πήρε την απόφασή της. Ο προοδευτικός κόσμος θα τους κρίνει». Για να συνεχίσει: «Βάση μιας προοδευτικής συνεργασίας δεν μπορεί να είναι η συκοφάντηση της περιόδου 2015-2019 […] κάποιοι την ώρα της επίλυσης του Μακεδονικού ήταν στα συλλαλητήρια μαζί με τη Ν.Δ. και τους Χρυσαυγίτες […] Εμείς δεν θα αφήσουμε απροστάτευτη και ανοχύρωτη την παράταξη, δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο και ανοχύρωτο τον κόσμο, ο οποίος πίστεψε, αγωνίστηκε και κατάφερε πράγματα εκείνη την περίοδο [σ.σ. 2015-2019], τον κόσμο που πιστεύει ότι η αριστερά πρέπει να διεκδικεί την πλειοψηφία του λαού για να χτίζει κυβερνήσεις, που θα λειτουργούν προς το συμφέρον του. Είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι θα μείνουμε αδρανείς. Θα υπάρξουν απαντήσεις, σκληρές και αμείλικτες, θα ειπωθούν αλήθειες για να κρίνει ο κόσμος, γνωρίζοντας. Ας μην εκλαμβάνουν τη διάθεση για συνεργασία ως αδυναμία».
Ερωτώμενος αν υπάρχει διαφωνία του ίδιου στο περί «κοινού ψηφοδελτίου», ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Κάνουν και σε εμένα εντύπωση αυτά που διαβάζω. Έχω υποστεί κριτική -και εντός του κόμματός μου και δημόσια- επειδή είχα προτείνει την εκλογική συνεργασία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές […] Είμαι από τους επισπεύδοντες. Έχουμε συλλογικά, πλέον, αποφασίσει ότι θα αγωνιστούμε για μια μεγάλη εκλογική συμμαχία».
Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την Ομάδα Αλήθειας, ο βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών επεσήμανε: «Η Ομάδα Αλήθειας αποτελεί την πηγή ενός εσμού, μιας δυσωδίας, ενός εμετού, ο οποίος οργανώνεται από την ηγεσία της Ν.Δ. Θύμα αυτής της λάσπης, της προπαγάνδας είναι και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και αυτό είναι το ανατριχιαστικό […] Μπορείτε να τσεκάρετε ποιοι λογαριασμοί διαβιούν σε αυτόν τον άθλιο, δύσοσμο βιότοπο, σε αυτή την μηχανή κατασυκοφάντησης, που έχει στήσει η Ν.Δ., η ηγεσία της, και θα καταλάβετε […] Ένιωσαν κάποιοι την υποχρέωση να βγουν να υπερασπιστούν αυτούς τους υπονόμους. Λοιπόν, τείχος προστασίας απέναντι στους συκοφάντες, σε όσους οργανώνουν δολοφονίες χαρακτήρων, στα υπόγεια που στήνουν ανοίκειες πρακτικές».