Τράπεζες

Πέρασαν τα τεστ οι ελληνικές τράπεζες με βαθμολογία... δύο ταχυτήτων


Εθνική και Eurobank είχαν επιδόσεις καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, Πειραιώς και Alpha Bank χαμηλότερες

Βαθμολογία πάνω... από τη βάση εξασφάλισαν όλες οι ελληνικές τράπεζες στα φετινά ευρωπαϊκά τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, καθώς διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το εποπτικό όριο το 2025 στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, που είχε εξαιρετικά «βαριές» υποθέσεις για ύφεση, πληθωρισμό και επιτόκια.

Είναι σαφές, πάντως, από τα αποτελέσματα ότι οι ελληνικές τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση την ευρωστία τους: Εθνική και Eurobank εμφανίζουν αρκετά υψηλούς δείκτες CET1 στο δυσμενές σενάριο το 2025, που υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τραπεζών που ελέγχθηκαν. Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κινούνται πιο κοντά στο ελάχιστο εποπτικό όριο του 8% και χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,4%.

Ειδικότερα, στο δυσμενές σενάριο του ελέγχου, το 2025, η Εθνική εμφανίζεται με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,5% και η Eurobank με 12,2%, ενώ η Πειραιώς με 9,1% και η Alpha με 8,9%. Σημειωτέον ότι οι δείκτες CET1 των ελληνικών τραπεζών το 2022 είχαν σημαντικές διαφορές, καθώς Εθνική και Eurobank είχαν βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) που ξεπερνούσαν, αντίστοιχα, το 16% και το 15%, ενώ Πειραιώς και Alpha είχαν δείκτες περί το 13%.

Στους ελέγχους δεν είχε τεθεί κάποιο ελάχιστο όριο και τα αποτελέσματά τους θα χρησιμοποιηθούν από τις εποπτικές αρχές για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και την αξιολόγηση της πολιτικής ανταμοιβής των μετόχων, δηλαδή και για την αξιολόγηση της διανομής μερισμάτων.

Στη φετινή άσκηση είχαν επιτυχία όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν, με εξαίρεση τη γαλλική Banque Postale, που εμφανίζει μηδενικό δείκτη στο δυσμενές σενάριο.. Στο δυσμενές σενάριο, το 2025, κατά μέσο όρο οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιτυγχάνουν δείκτη CET 1 που φθάνει το 10,4%, ενώ στο βασικό σενάριο θα είχαν 16,3%.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων

stress23

 

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές υπό ένα δυσμενές σενάριο που συνδυάζει σοβαρή ύφεση στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, αύξηση των επιτοκίων και υψηλότερα πιστωτικά περιθώρια.

Αυτή η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ αντανακλά εν μέρει μια ισχυρή κεφαλαιακή θέση στην αρχή της άσκησης, με μέσο δείκτη CET1 15%, που επιτρέπει στις τράπεζες να αντέξουν τη μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο.

Η μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι 459 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα ο δείκτης CET1 να είναι στο τέλος του σεναρίου 10,4%. Τα υψηλότερα κέρδη και η καλύτερη ποιότητα ενεργητικού στις αρχές του 2023 συμβάλλουν αμφότερα στη συγκράτηση της μείωσης κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο.

Παρά τις συνδυασμένες ζημίες ύψους 496 δισ. ευρώ (σ.σ.: με βάση το δυσμενές σενάριο) οι τράπεζες της ΕΕ παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και σε περιόδους σοβαρών πιέσεων. Το υψηλό τρέχον επίπεδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας δείχνει, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ότι τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πιθανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 συμμετείχαν 70 τράπεζες από 16 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καλύπτοντας το 75% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ΕΕ. Αυτή η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε ορίζοντα τριετίας βάσει τόσο του βασικού όσο και του δυσμενούς σεναρίου.

Το δυσμενές σενάριο χαρακτηρίζεται από σοβαρούς αρνητικούς κλυδωνισμούς στην οικονομική ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία σε συνδυασμό με υψηλότερα επιτόκια και πιστωτικά περιθώρια. Όσον αφορά τη μείωση του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο του 2023 είναι το δυσμενέστερο που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο ΕΕ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις