Αγορές

Πέρασαν το τεστ TAR δύο τράπεζες, θετικές οι εκτιμήσεις για τις άλλες δύο


Με επιτυχία πέρασαν τον έλεγχο της ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review - TAR), οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Με επιτυχία πέρασαν τα τεστ της ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review - TAR), οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ θετικές είναι εκτιμήσεις και για τις άλλες δύο τράπεζες που εκκρεμεί ο σχετικός έλεγχος.

Ο έλεγχος TAR, που διενεργείται από κλιμάκιο του SSM, αποτελεί το πρώτο από μια σειρά των τεστ που θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι τα stress tests που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Τα στοιχεία που αντλεί ο SSM από τoν ΤΑR θα αποτελέσουν τη βάση για το μοντέλο, που θα χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), που θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου για τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τον Μάιο. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα τεστ θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2018.

Στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκφράζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία πως με… ιταλική βοήθεια, θα ξεπεράσουν τους σκοπέλους των ελέγχων. Σημειώνεται πως λόγω του μεγάλου προβλήματος των προβληματικών δανείων που έχουν και οι ιταλικές τράπεζες και ενώπιον του κινδύνου νέων κλυδωνισμών στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναβάλει την αυστηροποίηση του πλαισίου των ελέγχων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, το τεστ της ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, που διενεργήθηκε στην Alpha Bank και στην Εθνική Τράπεζα ήταν επιτυχές και δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα.

Δρομολογούνται ήδη τα αντίστοιχα τεστ και στις δύο άλλες συστημικές τράπεζες, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο και εκτιμήσεις είναι θετικές για το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων τεστ.

Οι έλεγχοι TAR, διενεργούνται από κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αφορούν στα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων.

Ειδικότερα ο SSM στο πλαίσιο του TAR παρακολουθεί δειγματοληπτικά την εξέλιξη των δανείων που ήταν "κόκκινα" και αν μετά τη ρύθμιση, είναι εξυπηρετούμενα ή όχι. Εξετάζεται δηλαδή, μετά από τη ρύθμιση ποια έχουν περάσει στα εξυπηρετούμενα και ποια παραμένουν «κόκκινα».

Για δάνεια που κατόπιν ρύθμισης επαναταξινομήθηκαν στα ενήμερα εξετάζεται η στρατηγική που ακολούθησε η τράπεζα και η «φόρμουλα» της ρύθμισης, σε συνδυασμό με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη.

Στα δάνεια που παραμένουν στην «κόκκινη» περιοχή,  ο έλεγχος εστιάζεται στις προβλέψεις απομείωσης, δηλαδή εξετάζονται οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η τράπεζα, σε συνάρτηση με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη, αλλά και το ιστορικό της συνέπειας εξυπηρέτησης των δανείων της συγκεκριμένης κατηγορίας (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό κ.λπ.).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις