Σύμμαχος υπέρ της μακροζωίας φέρεται πως είναι ο καφές, είτε είναι κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 200.000, η κατανάλωση καφέ συνδέεται άμεσα με την μείωση του ρίσκου εμφάνισης ασθενειών και την αύξηση του μέσου όρου ζωής.
Όπως αποδείχθηκε, πίνοντας 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα το ποσοστό εμφάνισης ασθενειών μειώνεται κατά 15% σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα αποδεικνύει μία απλή συσχέτιση την κατανάλωσης του καφέ με την μακροζωία και όχι την σιγουριά ότι αυξάνει τον μέσο όρο ζωής. Σχετίζεται με την μείωση εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων, νοσημάτων στο συκώτι και διαβήτη που συνδέονται άμεσα με την θνησιμότητα.
Το μεγάλο δείγμα της έρευνας αποδεικνύει επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να σταματήσει τα οφέλη που ενδεχομένως προσφέρει ο καφές. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας και του υπεύθυνου της έρευνας, Frank Hu του Harvard T. H. Chan School of Public Health: «τα αποτελέσματα από αυτές και από προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με έναν πιο υγιή τρόπο ζωής».
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας ο Hu και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 200.000 ανθρώπων συλλέγοντας στοιχεία από τρία μεγάλα νοσοκομεία. Στην έρευνα συμμετείχαν και πολλοί γιατροί, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας. Σε όλους δίνονταν κατά καιρούς ερωτηματολόγια που αφορούσαν την διατροφή τους. Κατά την διάρκεια της έρευνας η οποία κράτησε 30 χρόνια απεβίωσαν 30.000 άτομα.
Όταν ο Hu και οι συνάδελφοι του έβαλαν κάτω τα στοιχεία και συμπεριέλαβαν καπνιστές στην έρευνα τους τα ποσοστά θνησιμότητας άλλαξαν ανάμεσα σε φανατικούς και λιγότερο φανατικούς καταναλωτές καφέ.
Εκείνο που παρατήρησαν ήταν ότι οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν ποσοστό θνησιμότητας μειωμένο κατά 12% σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Οι μη καπνιστές που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτούς που δεν έπιναν. Άρα η έρευνα αποδεικνύει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη με την μετριοπαθή.
Εξετάζοντας πιο στενά τα ευρήματα της έρευνας ο Hu και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μείωση του ρίσκου καρδιοαναπνευστικών νοσηματων, νευρολογικών ασθενειών και της αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν βρήκαν καμία σύνδεση με την θνησιμότητα από καρκίνο.
Δεκάδες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν εξετάσει τα οφέλη που μπορεί να έχει ο καφές στην υγεία και πολλές από αυτές έχουν καταλήξει σε διφορούμενα ευρήματα. Από την άλλη η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ασθενειών όπως καρκίνος στο συκώτι και δύο τύποι διαβήτη έχουν μελετηθεί σε πολλές έρευνες. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μία συνέπεια στις αποδείξεις ότι ότι η κατανάλωση καφέ ωφελεί τον οργανισμό», λέει Christina Bamia καθηγήτρια επιδημιολογίας και κλινικών μελετών.
Ο καφές περιλαμβάνει πάνω από 1000 συστατικά, χημικά και μηχανισμούς, που μπορεί να προστατεύσουν την υγεία και όλα αυτά αποκαλύπτονται σταδιακά. «Οι έρευνες παρατήρησης, όπως η έρευνα του Frank Hu και των συνεργατών του είναι χρήσιμα εργαλεία για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας ως προς τα οφέλη του καφέ», συμπληρώνει η Bamia.