Αγορές

«Πήρε φωτιά» το φυσικό αέριο, άλμα 10%- Η λύση που προτείνει η Κομισιόν


Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου πραγματοποιούν νέο άλμα 10%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το «μπλοκάρισμα» του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι αρχικώς υπολόγιζαν, η Κομισιόν, αντιλαμβανόμενη έστω και καθυστερημένα, ότι η ισχύουσα «εργαλειοθήκη» μέτρων δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, προχωρά σε πιο «ριζοσπαστικές» προτάσεις.

Προτείνει τη διαμόρφωση ενός συστήματος βάσει του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα προμηθεύονται από κοινού αέριο, προκειμένου να δημιουργούν στρατηγικά αποθέματα από αυτό. Πρόκειται επί της ουσίας για την πρόταση που είχαν καταθέσει προ δύο εβδομάδων από κοινού πέντε χώρες του Νότου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία) ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα,  στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν, έστω και με δύο εβδομάδες καθυστέρηση και παρά τις ενστάσεις από το γερμανικό «μπλοκ», αποδέχεται την πρόταση για κοινή προμήθεια αερίου, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαμοιράστηκε στις χώρες-μέλη ενόψει της συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο έγγραφο, το οποίο «αποκάλυψε» σήμερα το ειδησεογραφικό Reuters,  αναφέρεται πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός πλαισίου για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων αερίου από οντότητες εντός ρυθμιστικού πλαισίου, σε εθελοντική βάση. 

«Το σύστημα θα συνεισφέρει σε μέτρα, συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ, στην περίπτωση πανευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο έγγραφο δεν επιβεβαιώνεται με ποιον τρόπο το σύστημα της κοινής προμήθειας θα λειτουργεί στην πράξη, αλλά σημειώνεται πως εντάσσεται στις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα αποθήκευσης αερίου. «Τα κράτη-μέλη, μέσω κοινής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν σε αποθέματα σε άλλες χώρες στην περίπτωση ανάγκης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Γιατί είχαμε νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου

Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν και πάλι την ανιούσα, μετά τις δηλώσεις της νέας Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που υποστήριξε ότι αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει. Η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού έχει «παγώσει» εδώ και περίπου ένα μήνα και βάσει των λεγομένων της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, αναμένεται να κρατήσει κι άλλο, με δεδομένο ότι η Ρωσία δεν επιδεικνύει τάσεις συμμόρφωσης.  Να θυμίσουμε πως στα μέσα Νοεμβρίου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 - η κατασκευή του οποίου έχει τελειώσει- ζητώντας από την κοινοπραξία που εδρεύει στην Ελβετία (θυγατρική της Gazprom), και η οποία έχει επιφορτιστεί με την εκμετάλλευσή του, να συστήσει μια εταιρία κατά το γερμανικό δίκαιο, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το μπλοκάρισμα του ρωσικού αγωγού θα κρατήσει επί μακρόν και το εξέφρασαν στις σημερινές συναλλαγές, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πραγματοποίησαν άλμα 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί σημείο αναφοράς και τάσεων στην Γηραιά Ήπειρο, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 112,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα