Οικονομία

Plan B για τον κατώτατο μισθό: Υπό εξέταση η αναπροσαρμογή ανά εξάμηνο


Σε παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για το οικονομικό επιτελείο το θέμα του κατώτατου μισθού, αφού στους όποιους σχεδιασμούς και αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν μια σειρά μεταβλητών που είναι εξαιρετικά ασταθείς, όπως είναι ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις που συνεπάγεται, οι οικονομικές επιπτώσεις και αβεβαιότητες που πυροδοτεί η πανδημία αλλά και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιπλέον κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει το γεγονός πως από το επόμενο έτος πιθανόν να εισέλθουμε πρώιμα στη διαδικασία μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε διαφορετικά και πιο γενναιόδωρα δεδομένα.

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προϊδεάσει ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να «φύγει η οικονομία μπροστά» και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι , τα επιστημονικά ινστιτούτα και η τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό εργασίας ο οποίος στα μέσα Ιουλίου 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Αναπροσαρμογή ανά εξάμηνο ανάλογα με την πορεία της οικονομίας

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ευμετάβλητων συντελεστών της οικονομίας, ορισμένοι τεχνοκράτες των επιστημονικών ινστιτούτων προτείνουν στις μελέτες τους να υιοθετηθεί μοντέλο σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού ανά εξάμηνο, ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας, ούτως ώστε και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το κύμα ακρίβειας αλλά και μην βρεθεί σε κίνδυνο η προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας την επόμενη διετία.

Όπως επισημαίνουν στα επιχειρήματά τους, η διάρκεια της ανάκαμψης είναι καθοριστική γιατί θα εξασφαλίσει διάρκεια και εύρος στις αυξήσεις στους μισθούς ενώ ο στόχος για την ακρίβεια είναι διττός, δηλαδή οι μισθοί να ενισχύουν τους εργαζόμενους χωρίς ωστόσο η όποια αναπροσαρμογή να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να γυρίζει μπούμερανγκ τροφοδοτώντας την ακρίβεια.

Συνεπώς, η σύσταση τους είναι να εξασφαλιστεί βήμα βήμα κι ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις η δέουσα αύξηση στους μισθούς αποφεύγοντας κάθε είδους παρακινδυνευμένη ακρότητα.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η νέα απόφαση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 ενώ όλα δείχνουν ότι τελικά αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Κλειδωμένη η διπλή αύξηση το 2022

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση παραμένει «κλειδωμένη» η επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 2,5%-3% στα μέσα του 2022, πέραν της αυξήσεως 2% που έχει ήδη αποφασιστεί να ισχύσει στους μισθούς από 1.1.2022.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός που είναι σήμερα 650 ευρώ θα ανέλθει από τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και μετά από 6 μήνες θα φτάσει στα 680-683 ευρώ το μήνα. Εξάλλου η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις