Οικονομία

Πληθωρισμός-σοκ! Εκτοξεύθηκε στο 8%


Έρχεται νέο τσουνάμι» ανατιμήσεων - Σε επίπεδα ρεκόρ ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτιο, προκαλώντας σοκ και έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην αγορά. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής και τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή που χρησιμοποιεί στις σταθμίσεις της, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 8%, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό άλμα από το ήδη υψηλό 6,3% του Φεβρουαρίου, αλλά και το 5,5% του Ιανουαρίου.

Η πληθωριστική τάση δεν χαρακτηρίζεται απλώς ανοδική αλλά εκρηκτική, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται να επιβεβαιωθεί περίτρανα από την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής στα μέσα του μηνός. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τις σταθμίσεις της, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο θα φτάσουν στο επίπεδο του 9%, ενδεχομένως και να το ξεπεράσουν.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι την ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα χτυπήσει ένα νέο «τσουνάμι» σφοδρών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, με την ενεργειακή ακρίβεια να παραμένει ανοιχτή πληγή.

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, εκτινάχθηκε στο 7,2%, που αποτέλεσε ρεκόρ από τη δεκαετία του 1990!

Στο 7,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε τον Μάρτιο και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που έφτασε στο 7,5%, έναντι του 5,9% τον Φεβρουάριο. «Πρωταθλήτρια» στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον προηγούμενο μήνα αναδεικνύεται η Λιθουανία με πληθωωρισμό 15,6%, ενώ ακολουθούν η Εσθονία με 14,8%, η Ολλανδία με 11,9% και η Λετονία με 11,2%. 

Στην Ισπανία καταγράφεται πληθωρισμός 9,8%, στη Γερμανία 7,6%, στην Ιταλία στο 7% και στη Γαλλία 5,1%

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, h ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2%), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1%) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5%).

Η λίστα των ανατιμήσεων τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η  αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις τιμών στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: 

  • 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά. 
  • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. 
  • 12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα