Την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου με στόχο την δημιουργία ένος νέου ουσιαστικά οικονομικού μοντέλου επιδιώκει η εν εξελίξει περιβαλλοντική πρωτοβουλία Green Mission που έχει αναλάβει η Sunlight Recycling, εταιρεία του ομίλου Olympia του Π. Γερμανού. Όλα αυτά μέσω της ορθής ανακύκλωσης μπαταρίας μολύβδου-οξέως, γεγονός που θα συμβάλει σε ένα σημαντικό βαθμό στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά θα αλλάξει επίσης και την νοοτροπία ιδιωτών και επιχειρήσεων καθιστώντας πλέον τα "απόβλητα" μια πρώτη ύλη για δευτερογενή χρήση.
Το project είναι φιλόδοξο και με ιδιαίτερες προκλήσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται και ανακυκλώνεται, την ώρα που στην Ευρώπη το εν λόγω ποσοστό αγγίζει το 95%. Ωστόσο η επένδυση 31 εκ. ευρώ της Sunlight Recycling στην Κομοτηνή το 2014 με την δημιουργία μιας υπερσύγχρονης τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδας μονάδας ανακύκλωσης μπαταρίων μολύβδου αποτέλεσε εφαλτήριο και δημιουργεί αισιοδοξία στην διοίκηση της εταιρείας για την έκβαση του εγχειρήματος.
Σε σχετική εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους η εταιρεία παρουσίασε το Green Mission με τη συμμετοχή του ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Υποστήριξης), της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., και του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Γιώργου Κωνσταντινόπουλου, ειδικού εμπειρογνώμονα αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εναρμόνισης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Όπως διεκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας, ο ρόλος της δεν είναι εποπτικός ούτε καταγραφικός και δεν επιδιώκει να συμμετέχει στην συλλογή καθώς συνεργάζεται ήδη με πολλές "εταιρείες-συλλέκτες", αλλά στρατηγικός στόχος παραμένει η ανακύκλωση εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που διαθέτει. Στα πλάνα άλλωστε βρίσκεται και μια επιπλέον επένδυση 10 εκ. για αυτό τον σκοπό στην μονάδα.
Ο κ. Σ. Κόπολας, Γενικός Διευθυντής της Sunlight Recycling, δήλωσε σχετικά: «Ως μια εταιρεία που έχει επιβεβαιώσει στην πράξη τα οφέλη της τήρησης ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό, φιλοδοξούμε στην ευαισθητοποίηση και στη διάδοση της φιλοσοφίας μας σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται. Με έλεγχο της πορείας του αποβλήτου συσσωρευτών από το πρωτογενές σημείο έως και την τελική ανακύκλωση, καθώς και με την επιλογή των κορυφαίων περιβαλλοντικών τεχνολογιών που ήδη προσφέρει η Sunlight Recycling, εγγυόμαστε τη σχεδόν μηδενική επιβάρυνσή του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, σωστά ανακυκλωμένα προϊόντα καθαρού μολύβδου και κραμάτων διοχετεύονται ξανά στην αγορά, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.»
Όσον αφορά την αγορά που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, οι εκτιμήσεις για στόχους υπό το πρίσμα της "ποσοτικοποίησης" για την ώρα δεν μπορεί να είναι ακριβείς όμως όσον αφορά την πρωτοβουλία Green Mission βασικός στόχος είναι η συγκέντρωση 1.000 τόνων μπαταρίας για το 2017. Τροχοπέδη βέβαια ακόμα για την "οριοθέτηση" της αγοράς αποτελεί η πληθώρα παράνομων συλλεκτών ελλείψει και των ανάλογων μηχανισμών ελέγχου ή ακόμα και των πενιχρών προστίμων πολλές φορές.
Απώτερος στόχος βέβαια, σύμφωνα με τους συνδαιτυμόνες της πρωτοβουλίας είναι τα "απόβλητα" να παραμένουν στην χώρα, να ανακυκλώνονται και να χρησιμοποιούνται ξανά.
Αρωγός πάντως στην προσπάθεια είναι γνωστοί όμιλοι απο διάφορους κλάδους της οικονομίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά: ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE , IDE INTRACOM, ISOMAT , IT SPARKLES , KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ , ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, Υ.Π.Α. , ΧΑΛΚΟΡ.
Ποιοι οι στόχοι του Green Mission
-H βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στη συλλογή των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέως
-Η ενημέρωση του κοινού και των επιχειρήσεων για τα οφέλη της σωστής ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου – οξέως
-Για τη διετία 2016-2017 η τρέχουσα πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ενημέρωση 14.000 ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων.
«Η ανακύκλωση δεν αποτελεί πανάκεια για τη διαχείριση αποβλήτων. Η αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι ο στόχος, αλλά δεν πρέπει να γίνεται χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι απαραίτητο στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να προστεθούν άμεσα και περιβαλλοντικά κριτήρια που να διασφαλίζουν την ορθή ανακύκλωση.», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ, κ Παναγιώτης Σκιαδάς.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μαίρη Νικολάου εξέφρασε την ενεργή στήριξη στην εν λόγω πρωτοβουλία σημειώνοντας πως η ορθή περιβαλλοντικά ανακύκλωση είναι ευθύνη των βιομηχανιών.
Τέλος, ο Κ. Κωνταντινόπουλος ειδικός εμπειρογνώμονας αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εναρμόνισης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία Green Mission, έρχεται να αναδείξει τη σημασία της εμπέδωσης της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των αποβλήτων μπαταριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καταλυτικά ως μοχλός ανάπτυξης και κινητοποίησης της κυκλικής οικονομίας σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα.»