Πολιτική

«Ανένδοτο» το ΠΑΣΟΚ, πάει σε μετωπική κατά της κυβέρνησης


Στο τραπέζι της Χ. Τρικούπη είναι ακόμα και η πρόταση δυσπιστίας- Τις επόμενες μέρες η αντίδραση στο μπλόκο της εξεταστικής για τις υποκλοπές

Παραβίαση κόκκινης γραμμής θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ το κυβερνητικό μπλόκο στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για τις υποκλοπές, με την αύξηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας από τις 120 ψήφους βουλευτών στις 151, λόγω της επίκλησης ζητήματος που άπτεται της Εθνικής Άμυνας. 

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε ανοιχτά λόγο για θεσμική εκτροπή και σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι και θα προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση, με την κυβέρνηση. 

Είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αργήσει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και δεν θα μείνει στις καταγγελίες και στην αποχώρηση από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. 

Ακόμα και πρόταση δυσπιστίας 

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη είναι διάφορα ενδεχόμενα, μηδέ εξαιρουμένου εκείνου της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που από τη μία θα κρατήσει τις υποκλοπές ψηλά για τουλάχιστον τρείς μέρες, από την άλλη όμως ίσως αποτελέσει αφορμή συσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό ελιγμό θα αποφασιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι οι υποκλοπές θα είναι μια από τις σημαίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις εκλογές, με την πεποίθηση ότι στοιχειοθετούν την απαξίωση των θεσμών από την κυβέρνηση. 

Τι σημαίνει για τις μετεκλογικές εξελίξεις 

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία εξέλιξη με τις υποκλοπές διαγράφει και τις ελάχιστες πιθανότητες μετεκλογικής, κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολύ υψηλών τόνων, με προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη- μίλησε μέχρι και για εθνική προδοσία- στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, για τις υποκλοπές. Ιδού κάποια χαρακτηριστικά σημεία: 

- «Ο Μητσοτάκης πρέπει να έρθει και να μας απαντήσει πότε έμαθε για το Predator. Τι εντολές έδωσε μετά που έμαθε την υπόθεση; Ζήτησε έρευνα; Η μη διερεύνηση ήταν επιχειρησιακή αδράνεια ή πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ζητήσατε αποτίμηση κινδύνου για το ποιες διαβαθμισμένες πληροφορίες μπορεί να έχουν διαρρεύσει; Αν όχι πώς διασφαλίσατε την εθνική ασφάλεια; Ενημερώσατε πρόσωπα ότι είχαν στοχοποιηθεί; Ελέγχθηκαν οι συσκευές τους; Αν δεν ελέγχθηκαν πώς μπορεί να αποκλειστεί η διαρροή; Ενημερώθηκε το ΚΥΣΕΑ; Αν όχι πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σοβαρή εθνική απειλή; Αυτά δεν είναι θέμα Ανδρουλάκη, είναι ζήτημα εθνικής προδοσίας!»

- «Αν η σημερινή συνεδρίαση είχε ένα τίτλο θα ήταν ότι κακοποιούν την δημοκρατία για να διατηρήσουν την εξουσία». 

- «Όποιος παίζει με αυτά τα θέματα θα έχει κόστος. Η χώρα θα γίνει κανονική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα έχει α λα καρτ δικαιοσύνη. Βάλτε τους αναλυτές, τα νεροπίστολα της δημοσιογραφίας και τα χιλιάδες τρολ του διαδικτύου να πουν το νέο αφήγημα ότι εγώ δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός γιατί λέω την αλήθεια. Ε, ας μείνει πρωθυπουργός ένας διεφθαρμένος ψεύτης που σας επιτρέπει να υπονομεύετε τον κοινοβουλευτισμό». 

Γιάννης Δήμου 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα