Πολιτική

ΕΑΕΕ: Ανοδικά κινείται η ασφάλιση σκαφών αναψυχής


Ανοδικά κινήθηκε το 2025 η αγορά ασφάλισης σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, με αύξηση τόσο στον αριθμό των συμβολαίων όσο και στις δηλωθείσες ζημιές, αλλά με αισθητή αποκλιμάκωση των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν μέσα στη χρονιά. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τον κλάδο των σκαφών αναψυχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2025 εκδόθηκαν 53.766 ασφαλιστήρια συμβόλαια σκαφών αναψυχής, αριθμός αυξημένος κατά 3,5% σε σχέση με το 2024. Από αυτά, τα 12.777 αφορούσαν πολυασφαλιστήρια συμβόλαια (+1,3%), ενώ τα αυτόνομα συμβόλαια αστικής ευθύνης ανήλθαν σε 40.989, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2%.

Η συνολική ασφαλιζόμενη αξία των πολυασφαλιστηρίων διαμορφώθηκε στα 1,98 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση 1,8% σε ετήσια βάση. Τα σκάφη προσωπικής αναψυχής συγκεντρώνουν πλέον πάνω από το μισό της ασφαλιζόμενης αξίας του κλάδου (50,9%), ενώ ακολουθούν τα επαγγελματικά σκάφη με πλήρωμα με ποσοστό 37,3%.

Η αγορά παραμένει έντονα προσανατολισμένη στα μηχανοκίνητα σκάφη, τα οποία αντιστοιχούν στο 67,3% του συνόλου των ασφαλισμένων σκαφών, ενώ τα ιστιοπλοϊκά αποτελούν το 7,6%. Σημαντικό μερίδιο, 21,7%, κατέχουν τα λοιπά μη μηχανοκίνητα σκάφη.

Στο μέτωπο των ζημιών, το 2025 δηλώθηκαν 505 περιστατικά, αυξημένα κατά 5,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις περιορίστηκαν στα 1,09 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 59,4%, ενώ το απόθεμα εκκρεμών ζημιών αυξήθηκε κατά 12%, στα 3,69 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζημία διαμορφώθηκε στα 9.482 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 24,2% σε σχέση με το 2024, ενώ η μέση συχνότητα ζημιών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στο 3,9%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των καναλιών διανομής. Κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ασφαλίστρων διατηρούν τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, μέσω των οποίων διακινείται το 48,7% της παραγωγής του κλάδου. Ακολουθούν οι μεσίτες ασφαλίσεων με 21,6%, ενώ οι απευθείας πωλήσεις περιορίζονται σε μόλις 3%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 17 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 97,8% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα